bravo

Predstavnici institucija dobro poznaju sve teme obuhvaćene Upitnikom

Vijesti / Flash | 23. 12. 2016. u 15:33 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direkcija za europske integracije Vijeća ministara BiH danas je u Sarajevu održala sastanak o pripremi odgovora na Upitnik Europske komisije za poglavlje 28. - zaštita potrošača i zaštita zdravlja, nakon kojeg je istaknuto da predstavnici institucija dosta dobro poznaju sve teme koje su obuhvaćene Upitnikom.

To je novinarima rekla pomoćnica direktora Direkcije Daria Ramljak i dodala da se pokazalo da su predstavnici institucija upoznati i o direktivama EU i EK-a, kao i da su se pripremali i otprilike znaju šta trebaju odgovarati u narednim mjesecima.

Navela je da je većina pitanja takva da će na njih odgovore morati dati gotovo svi nivoi vlasti u BiH - od državnog do županijskog, zbog čega će biti važna koordinacija između svih sudionika.

Ramljak je pojasnila da je u tom procesu neophodno prikupiti doprinose svih institucija, objediniti ih u jedinstven odgovor i usuglasiti u okvirima Mehanizma koordinacije, nakon čega slijedi zahtjevna faza prevođenja i usvajanja prije dostavljanja odgovora Europskoj komisiji.

Podsjetila je da Europska komisija od Bosne i Hercegovine očekuje da do kraja svibnja 2017. preda jedinstven odgovor na svako od 3.242 pitanja.

Borna Domitrović iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske naglasio je da BiH, za razliku od njegove zemlje, možda ima malo veći izazov u odgovaranju na upitnik zbog svog administrativnog uređenja, ali je zato dobila rok od šest mjeseci dok su ostale zemlje morale odgovoriti za tri.

Kopirati
Drag cursor here to close