Sutina

Predstavnici Grada Mostara položili cvijeće i obilježili Dan Holokausta

Mladima moramo prenositi poruke da iz ovakvih događaja iz prošlosti izvukli pouku za budućnost, kako se ti grozni događaji više nikada ne bi ponovili, istaknula je Komadina.
Vijesti / Flash | 26. 01. 2018. u 11:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu Međunarodnog dana holokausta Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara i Miroslav Landeka, savjetnik za odnose s javnošću položili su danas, zajedno s predstavnicima Židovske općine Mostar, u ime Grada Mostara vijenac na Židovskom groblju «Sutina».

Glavna savjetnica Grada Mostara kazala je kako se trebamo podsjećati i obilježavati ovaj dan da se ovo više nikada ne bi ponovile, jer stradali su nevini ljudi samo zato što si bili druge vjere ili nacije.

Mladima moramo prenositi poruke da iz ovakvih događaja iz prošlosti izvukli pouku za budućnost, kako se ti grozni događaji više nikada ne bi ponovili, istaknula je Komadina.

U Bosni i Hercegovini u Drugom svjetskom ratu od 15 tisuća Židova njih 12 tisuća stradalo je u brojnim koncentracijskim logorima širom zemalja bivše države. Glavna skupština Ujedinjenih naroda donijela je Odluku da se 27. siječnja, kada je oslobođen koncentracijski logor "Auschwitz", obilježava kao Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine od 16. siječnja 2007. godine 27. siječanj se u BiH obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Vlasti nacističke njemačke otvorile su logor 1940., nekoliko mjeseci nakon invazije na Poljsku. To je mjesto najvećeg židovskog stradanja. Drži se da je u Auschwitzu ubijeno milijun Židova, 75.000 Poljaka, 21.000 Roma, 15.000 vojnika Crvene armije. Prema podatcima iz različitih izvora, ukupan broj stradalih Židova u Drugom svjetskom ratu kreće se od 4.194.000 do 5.820.960.

Jad Vašem, Memorijalni centar za židovske žrtve holokausta u Izraelu, u siječnju je ove godine prepoznao 26.120 osoba kao "Pravednika među narodima".

Mostarski SDP obilježio Dan sjećanja na žrtve Holokausta

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, izaslanstva Gradskog odbora SDP-a BiH Mostar i hercegovačko-neretvanskog Kantonalnog odbora SDP-a BiH u petak su položili cvijeće na Židovskom groblju u Mostaru.

 Tom prigodom, prisutne je pozdravio predsjednik Židovske općine Mostar Zoran Botić, a o značaju obilježavanja Holokausta govorio je predsjednik UABNOR-a Mostar Sead Đulić.

''Ne mogu da vas sve skupa ne podsjetim na jednu sjajnu misao koju odavno pamtim,koju je ugledni čelnik Židovske zajednice BiH jedne prilike rekao: Mi smo so Bosne i Hercegovine. Može bez nas, ali je bljutavo'', rekao je Đulić, priopćeno je iz mostarskog Gradskog odbora SDP-a.

 Prije Holokausta u Mostaru živjelo 310 Židova, a danas je tek četrdesetak članova židovske općine Mostar. U fašističkim logorima smrti nastradala su 142 mostarska Židova, a u NOB-u ih je poginulo šestero, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close