Ulaganja

Predstavljen projekt vrijedan pola milijarde KM

Vijesti / Flash | 21. 03. 2012. u 13:35 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić primio je danas, u sjedištvu Vlade FBiH u Sarajevu, delegaciju turskih gospodarstvenika koja mu je predstavila projekat fomiranja više od tisuću farmi koza u našoj zemlji. Riječ je o investiciji vrijednoj 500 milijuna konvertibilnih maraka kojom se osigurava posao za oko tri tisuće ljudi, a procijenjeni uticaj na ukupan BDP naše zemlje iznosio bi oko milijardu KM.

Kako je kazao voditelj projekta Aybar Uluca, investitor će osigurati operacionalizaciju ove ideje, tehnologiju, nabavku stočne hrane, veterinarske usluge i obuku, te otkup mlijeka i njegov plasman na već osigurano ino-tržište. Financiranje će se odvijati preko turskih banaka i povoljnih kredita koje je osigurala Vlada Republike Turske, kao i putem Razvojne banke Federacije BiH.

Kako je rečeno, farmerima će biti potrebna vrlo mala početna investicija.
Premijer Nikšić zahvalio se turskim investitorima na interesu i inicijativi, ocijenivši ovaj projekat izuzetno dobrim. Tom prilikom je ukazao na komparativne prednosti i prirodne resurse koje posjeduje naša zemlja za kvalitetno unaprjeđenje stočarstva i ruralnog razvoja.

Posebno je istaknuo mogućnost realizacije ovog projekta u povratničkim područjima, te je iskazao punu opredijenost Vlade FBiH da, u tom pravcu, sve svoje kapacitete stavi na raspolaganje. Projekat, koji se već provodi u Turskoj, Bjelorusiji i Hrvatskoj, u našoj zemlji će biti, kako je rečeno, realiziran u narednih pet do šest godina.

Inače, današnjem sastanku prisustvovali su i zamjenici premijera FBiH Jerko Ivanković - Lijanović i Desnica Radivojević, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Adil Osmanović, kao i savjetnik u Razvojnoj banci FBiH Mustafa Mujezinović, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close