Sjednica

Predsjedništvo zatražilo da se radi na agendi

Vijesti / Flash | 23. 07. 2015. u 12:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Predsjedništvo BiH je zaključkom zadužilo Vijeće ministara BiH da u suradnji s potpisnicima kontinuirano radi na provođenu reformi i da to bude u skladu s Master planom procesa integriranja BiH u Europsku uniju'', potvrdio je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić obavijestio je novinare nakon sjednice na kojoj su članovi Predsjedništva razmatrali Reformsku agendu za BiH koja utvrđuje glavne planove Vijeća ministara BiH, entitetskih i županijskih vlada za socijalno-ekonomske reforme.

Taj dokument precizira provođenje mjera i aktivnosti koje će poboljšati poslovno okruženje i smanjiti opterećenja na rad, poboljšavanje efikasnost javne uprave, jačanje kapaciteta tržišta rada, unapređenje fiskalne održivosti i financijsku stabilnost.

Ivanić kaže da je razgovarano s predstavnicima međunarodnim financijskih institucija te je naglasio kako bi podrška proračunima u sljedeće tri godine trebala biti oko milijardu eura, a oko 500 milijuna eura bit će osigurano za infrastrukturne projekte i druge programe.

Govoreći o Master planu naglasio je da su u njemu definirani programi i vremenski rokovi kako bi BiH do kraja 2017. godine mogla dobiti status kandidata za članstvo u Europsku uniju.

Naglasio je kako je tim planom predviđeno riješiti pitanje uspostavljanja mehanizma kooridnacije i implementiranje presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", sve to s ciljem da bi BiH početkom sljedeće godine podnijela zahtjev za status kandidata.

Na sjednici je razmatrano i uspostavljanja efikasnog mehanizama koordinacije za europske integracije, koji bi trebao osigurati da BiH s Europskom unijom o procesu pridruživanja razgovara jednim glasom.

Uspostavljanje tog tijela uvjet je da bi BiH mogla uputiti kredibilnu aplikaciju za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Predsjedništvo je, kaže Ivanić, zadužilo Vijeće ministara da u roku od sedam dana donese odluku o tome i poduzme mjere za funkcioniranja tog tijela.

Član Predsjedništva stoga kaže da se sve ovo radi kako bi Predsjedništvo pokušalo ubrzati procese koji se tiču članstva u Europskoj uniji kako bi nakon provođenja reformi BiH mogla podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo.

''Najproblematičnija tema u agendi je Zakon o radu, ali niko nije govorio o sadržaju jer to u agendi ne piše. Ključni cilj je smanjenje opterećenja na rad jer se zbog tih opterećenja povećava nezaposlenost'', mišljenja je Ivanić.

Podvukao je i da su u tom dokumentu ključne i ekonomske reforme, a definiraju se i socijalna davanja koja trebaju biti na bazi potreba građana.

Ivanić se osvrnuo na pitanje izgradnje "Pelješkog mosta" kazavši da BiH ne može utjecati na to hoće li se most graditi ili ne, no ako se most bude gradio BiH mora imati normalan pristup svom priobalnom prostoru na čemu će bh. institucije inzistirati.

Najavio je i da će na prvoj narednoj sjednici Predsjedništva BiH zatražiti informaciju o tome.

Predsjedništvo je danas ovlastilo ministra vanjskih poslova Igora Crnadka da potpiše sporazum kojim se olakšava kretanje građana između BiH i Albanije bez viza te da se granica može prelaziti i s biometrijskim osobnim iskaznicama.

Kopirati
Drag cursor here to close