Ivanić

Predsjedništvo za Dan žena odlazi u goste kod Grabar Kitarović

Vijesti / Flash | 03. 03. 2016. u 08:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pozitivni scenarij ove godine može se ogledati u činjenici da se riješi Statut Mostara, da se popis objavi bez bilo kakvih kontraverzi, da se riješi izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH, odnosno da se praktično, implicitno riješi slučaj Sejdić - Finci preko toga, da u Banja Luci ne bude referenduma, a očito da ga neće biti, da se prihvati i nađe rješenje za mehanizam koordinacije, koje je mislim da je to sada više pitanje sujete nego suštine'', izjavio je u intervjuu za agenciju Anadolija srpsku član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Ali jednako tako, smatra Ivanić, lako se može dogoditi da se Mostar ne riješi, jer vrijeme ističe i da ne bude izbora, da se zbog nekih različitih tumačenja tko može biti tretiran kao građanin BiH, a u pitanju je, kaže, 30-40 tisuća ljudi, koliko je shvatio koji ne mijenjaju suštinski nikakve odnose u BiH, ali da očito i to pitanje smeta, da ne budu objavljen popis, kao i da se iskoristi ova prilika pa da mehanizam koordinacije ne bude prihvaćen od RS-a.

"Vodeći o svemu tome računa Europska komisija to stavi u ladicu, da jednostavno sve stane. Mislim da ovu priliku koju smo sada stvorili više u ovom mandatu sigurno nećemo imati'', rekao je, između ostalog Ivanić, koji je govorio i o posjeti Predsjedništva BiH Hrvatskoj.

Naglasio je kako smatra da je dobro da do posjete Hrvatskoj dolazi, s obzirom da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović bila prošle godine bila u Sarajevu, a da Predsjedništvo BiH nije bilo u službenoj posjeti, iako su članovi bili u Zagrebu na susretu s potpredsjednikom SAD-a Joeom Bidenom.

"Jako je bitno da do posjete dolazi. Ona dolazi u trenutku formiranju nove Vlade u Hrvatskoj, a moram biti vrlo iskren, da odnosi između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske u prethodnom sazivu nisu bili tako dobri i da dugo, dugo, dugo nije bilo neke posjete na toj razini", naveo je Ivanić.

Nakon posjete članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Zagrebu 8. i 9. ožujka, Ivanić je za ožujak najavio i da se očekuje posjeta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu.
"Tako da mislim da će uslijediti jedna ozbiljnija međunarodna aktivnost. Naša inače, namjera je da nakon podnošenja aplikacije za članstvo BiH u EU sada u nekom razumnom roku napravimo neku vrstu diplomatske inicijative kako Ministarstva vanjskih poslova BiH tako i Predsjedništva BiH u borbi za pozitivan odgovor za aplikaciju", smatra Ivanić.

Kada su u pitanju odnosi sa susjedima, prvenstveno Srbijom, Ivanić kaže, kako i tamo ima problem isto tako granice koja još uvijek nije definirana, iako misli da postoji suglasnost gdje je granica".

Smatra kako je politika i Zagreba i Beograda slična kada je u pitanju BiH. Beograd kaže, navodi Ivanić: volimo RS, ali nećemo ništa uraditi da ugrozimo teritorijalni integritet i cjelovitost BiH, kao što Zagreb kaže razumijemo, volimo Hrvate u BiH, ali ništa nećemo uraditi da ugrozimo teritorijalni integritet BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close