Prva posjeta

Predsjedništvo u Sloveniji: BiH za Sloveniju kao Amerika

Vijesti / Flash | 23. 03. 2015. u 14:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Slovenija i BiH nemaju otvorena politička pitanja sada kada se rješava pitanje stare devizne štednje u slovenskoj Ljubljanskoj banci'', rekao je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor nakon susreta s članovima Predsjedništva BiH u Ljubljani.

Predsjedništvo BiH, tijekom prve međunarodne posjete u ovom sazivu, dobilo je od slovenskog kolege podršku u naporima da BiH uđe u Europsku uniju.

Pahor je rekao kako se Slovenija priprema za provođenje presude Europskog suda za ljudska prava donesene u srpnju 2014. godine, kojom se naređuje implementacija kompenzacijske sheme. Slovenija će usvojiti relevantno zakonodavstvo do srpnja i početi s isplatom dugova štedišama 2016. godine.

Pahor je također pohvalio ono što je nazvao “novim poticajom” u BiH, a što bi moglo dovesti do službenih promjena statusa zemlje kada je u pitanju pristupanje EU.
Slovenski predsjednik istaknuo je kako bilateralna trgovina u proizvodima i uslugama dostiže jednu milijardu eura godišnje, što je jednako trgovinskoj razmjeni između Slovenije i SAD-a.
''Slovenska ekonomija se oporavlja i Slovenija bi mogla postati veliki investitor u BiH'', dodao je.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zahvalio je Sloveniji kako za financijsku, tako i za institucionalnu podršku te dodao kako nije slučajnost da je Predsjedništvo BiH prvo posjetilo Sloveniju.

''Slovenija je prijateljska zemlja koja je pomagala Bosni i Hercegovini svih ovih godina nakon rata. Na primjer, prošle godine je Slovenija pružila veliku pomoć tijekom katastrofalnih poplava u BiH, ne samo financijski nego slanjem spasioca, helikoptera i vojnika što ponekad znači puno više'', kazao je Ivanić.

Dodao je kako je Slovenija aktivan član procesa suradnje "Brdo" između zemalja zapadnog Balkana te da BiH smatra Sloveniju “velikim prijateljem” i svojim glasom u europskim institucijama.

Kopirati
Drag cursor here to close