Mir, mir, mir

Predsjedništvo BiH uputilo poruku Siriji, Židovi traže kasapina, a Putin primirje

Vijesti / Flash | 16. 12. 2016. u 10:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo BiH izražava žaljenje i duboku zabrinutost zbog stradanja stanovništva i teške humanitarne situacije u Siriji, posebno u Aleppu.

Predsjedništvo BiH poziva sve strane da se suzdrže od napada i pridržavaju se normi međunarodnog humanitarnog prava.

''Bilo koja strana koja svojim djelovanjem uzrokuje stradanje nedužnih civila treba biti procesuirana u skladu s odredbama humanitarnog prava'', navodi se u izjavi Predsjedništva BiH povodom situacije u Siriji.

Britanija donira novac

Predsjedništvo BiH poziva sve strane da učine napor kako bi bilo zaustavljeno stradanje civilnog stanovništva, te osigurana potpuna zaštita i pomoć, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Istodobno, Britanska premijerka Theresa May izjavila je u Bruxellesu kako će Velika Britanija donirati dodatnih 20 milijuna funti onima "koji su najugroženiji" u zaposjednutom istočnom Aleppu.

Govor čelnika istočnog Alepa Brite Hagi Hasana dojmio se svih 28 čelnika okupljenih u Bruxellesu, kazala je May.

"Gradonačelnik Aleppa kazao nam je da ne možemo vratiti natrag one koje smo izgubili, no možemo spasiti one koji su ostali", kazala je May novinarima.

"I to je ono što moramo napraviti", dodala je.

"Predsjednik (ašar al-Asad i njegovi pomagači Rusija i Iran snose odgovornost za tragediju u Aleppu. Oni sada moraju dopustiti Ujedinjenim narodima da organiziraju sigurnu evakuaciju civila koji su tamo preostali", istaknula je May.

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman izjavio je da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad "kasapin" koji treba biti izbačen iz zemlje skupa sa svojim iranskim saveznicima.

Izrael protiv Asada

''Po mom osobnom mišljenju, Assad je kasapin koji masakrira i ubija narod'', izjavio je Lieberman na konferenciji Židova iz bivšeg Sovjetskog Saveza koja je održana u četvrtak navečer.

''Mislim da je na kraju krajeva u našem interesu da Iranci budu izbačeni iz Sirije'', navodi on u audio-snimci s konferencije u turističkom mjestu na Crvenom moru, Eliatu, koji je objavio njegov ured.

Assad uživa podršku libanskog šiitskog pokreta Hezbollah i, od prošle godine, ruskog zrakoplovstva.

Hezbollah, koji je vodio razorni rat s Izraelom u 2006., poslao je tisuće boraca da podrže sirijske vladine trupe.

Više od 310.000 ljudi ubijeno je otkako je sirijski građanski rat počeo u 2011., a više od polovine stanovništva je raseljeno i milijuni su postali izbjeglice.

''S moralne točke gledišta, mi ne možemo dopustiti da se takav masakr odvija pred očima cijelog svijeta, s kemijskim oružjem'', kazao je Lieberman.

Putin najavio novi korak

Židovska država nastoji limitirati svoju umiješanost u sirijski sukob, ali je izvodila sporadične zračne napade protiv Hezbollaha unutar Sirije, navodi AFP.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak kako je naredni korak u okončanju sirijskog krvavog građanskog rata da se privole sve strane da pristanu na primirje širom zemlje, dok hiljade civila i pobunjenika bježe iz Aleppa.

''Naredni korak nakon Aleppa bit će postizanje sporazuma o potpunom primirju širom Sirije'', izjavio je Putin tijekom službene posjete Japanu.

''Aktivno pregovaramo s pripadnicima naoružane opozicije, uz posredovanje Turske'', kazao je ruski čelnik te dodao kako strane predlažu mirovne pregovore, moguće i u kazahstanskoj prijestolnici Astani.

Putin je dao te izjave uoči sastanka Vijeća sigurnosti UN-a u petak na kome će se raspravljati o krizi u sirijskom gradu Aleppu na zahtjev Francuske, koja je pozvala na slanje međunarodnih promatrača koji bi nadzirali situaciju na terenu i osigurali isporuke pomoći.

Čelnici EU također su pokušali izvršiti pritisak na Rusiju u četvrtak, tražeći od Kremlja da zaštiti civile, ali je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, ipak, priznao da je blok uglavnom bespomoćan, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close