Posjet

Predsjedništvo BiH pozvalo predsjednika Francuske na ulaganja

Vijesti / Flash | 28. 05. 2013. u 12:02 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru trodnevne radne posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića i članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Bakira Izetbegovića Republici Francuskoj, članovi Predsjedništva BiH sastali su se sa predsjednikom Republike Francuske Françoisom Hollandom.

Tijekom susreta članovi Predsjedništva BiH razgovarali su sa francuskim predsjednikom Hollandom o stanju u Bosni i Hercegovini i njenom putu prema Europskoj uniji.

Govoreći o procesu pristupanja BiH Europskoj uniji, predsjednik François Hollande je istaknuo čvrstu podršku Francuske Bosni i Hercegovini na putu u EU. Također, on je naglasio da, uprkos trenutnom zastoju, Francuska ima povjerenja u Bosnu i Hercegovinu i njenu budućnost u Europskoj uniji.

On je istaknuo da Francuska podržava proširenje Europske unije i ostaje posvećena univerzalnim vrijednostima, koje predstavljaju temelj Europske unije. Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su Francuskoj za ovu podršku, te iznijeli svoj stav da Francusku vide kao strateškog partnera.

Članovi Predsjedništva BiH i predsjednik Francuske François Hollande razgovarali su i o bilateralnim odnosima BiH i Francuske, s posebnim naglaskom na ekonomske odnose dvije zemlje. Oni su se složili da ekonomski odnosi Francuske i BiH nisu na nivou onoga što bi dvije zemlje mogle zajedno postići.

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH pozvali su Francusku na veća ulaganja i prisustvo francuskih firmi u BiH. Također, izrazili su spremnost osigurati podršku francuskim investicijama, kako bi ekonomski odnosi dvije zemlje dostigli odgovarajući nivo i reflektirali dobre političke odnose BiH i Francuske. Zajedno su ocijenili da postoji značajan investicijski potencijal u BiH, koji bi trebao da ohrabri osnaživanje ekonomskih odnosa i ulaganja u energetski i trgovinski sektor u BiH.

Na sastanku predsjedavajućeg i članova Predsjedništva BiH sa francuskim predsjednikom razgovarano je i o ulozi i djelovanju međunarodne zajednice u BiH, navedeno je iz ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close