odluke

Predsjedništvo BiH pomilovalo jednog osuđenika, bivšeg ministra iz HNŽ

Vijesti / Flash | 02. 01. 2017. u 07:40 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluke o pomilovanjima osuđenih osoba u Bosni i Hercegovini često su znale napraviti ''pravi mali kaos'', a zbog serije pomilovanja osuđenika za najteža kaznena djela, prije tri godine je uhićen bivši predsjednik bh. entiteta Federacija Živko Budimir protiv kojeg se još uvijek vodi sudski postupak.

Nakon Budimira, broj pomilovanja značajno je manji. Tako je u godini iza nas, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine pomilovalo jednu osobu – Dragana Mandića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije.

On je pomilovan odlukom člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića u studenom 2016, a kako je komentirao za N1, nije mu jasna reakcija medija koji su o njegovom slučaju opširno izvještavali.

''Prvo morate u obzir uzeti moju presudu, vidjeti koliko je proces trajao i koje je vrijeme obuhvatio. Ja sam tražio razdvajanje procesa pa se u jednom momentu paralelno vodio proces u Mostaru i Sarajevu. Vrlo je znakovito: ja sam na prvostupanjskoj presudi dobio godinu dana, a samo sam četiri puta za pet i pol godina otvorio usta na Sudu. 97 puta sam iz Čapljine išao u Sarajevo. S jedne godine, odjednom sam dobio tri godine, a svi ostali su oslobođeni'', ispričao je Mandić za N1.

Mandić je, prema presudi, proglašen krivim što je, u razdoblju od 23. studenog 1998. godine do 2001. godine kao ministar unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, prekoračivši granice službenih ovlaštenja, potpisao 12 odluka o doniranju vozila Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije trećim osobama.

Kako su za N1 kazali iz Predsjedništva BiH, Odluka o pomilovanju Mandića bila je jedina ove vrste u 2016. godini.

''Predsjedništvo BiH je u 2016. godini donijelo jednu Odliku o pomilovanju koja je objavljena u Službenom glasniku BiH broj: 87/16 i u kojoj se jasno može vidjeti o kojoj osobi se radi'', kazali su u ovoj instituciji.

Podsjećamo, prema podacima iz službenih glasnika o kojima je početkom prosinca izvještavao Centar za istraživačko novinarstvo, u aktualnim mandatima, koje su preuzeli nakon Općih izbora 2014. godine, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je pomilovao šest osoba, dok je predsjednik FBiH Marinko Čavara pomilovao njih pet.

Za četiri godine svog mandata na čelu Federacije, Budimir je pomilovao 247 osoba. 

Kopirati
Drag cursor here to close