bez odlikovanja

Predsjedništvo BiH nikad nikom nije dalo ordenje!

Vijesti / Flash | 08. 04. 2016. u 11:10 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako Predsjedništvo BiH utjelovljuje kolektivnog šefa države već puna dva desetljeća, otkada su 1996. godine na prvim poslijeratnim izborima izabrani Alija Izetbegović, Momčilo Krajišnik i Krešimir Zubak, u svih proteklih 20 godina nijedan dosadašnji saziv nikome nije dodijelio državni orden za bilo kakve zasluge.

Naime, 2003. godine BiH je i službeno dobila Zakon o odlikovanjima, koji propisuje procedure i načine na koje kolektivni šef države može da dodijeli sedam različitih vrsta ordenja, no za ovih 13 godina sva ta odlikovanja tek kupe prašinu na nekom lagerovanom mjestu.

"Predsjedništvo BiH nije nikad dodijelilo državni orden pojedincu ili instituciji", potvrđeno je jučer "Nezavisnim" u Press službi Predsjedništva BiH, na pitanje kome su do sada i za koje namjene dodijeljena odlikovanja.

Povoda za ovu aktivnost je bilo na pretek

A povoda za ovu proceduralnu aktivnost, koja pokazuje ozbiljnost jedne države i odnos vlastitih institucije prema njoj, bez ikakve sumnje i dvojbe, bilo je na pretek. Čak i ako je možda bilo pokušaja koji su se završili samo na pokušajima zbog komplicirane procedure dobivanja konsenzusa sva tri člana, samo u posljednjih nekoliko godina svjedočili smo mnogim herojskim djelima pojedinaca nakon razornih poplava i drugih elementarnih nepogoda.

Inače, zakon je objavljen još u "Službenom glasniku BiH" 2003. godine, u broju 21, kada je i stupio na snagu.

Zakon propisuje 7 ordena

Propisuje točno sedam ordena, i to "slobode, mira, Bosne i Hercegovine, zlatnog grba Bosne i Hercegovine sa mačevima, zlatnog grba Bosne i Hercegovine sa lentom, Bosne i Hercegovine sa zlatnim vijencem, te Bosne i Hercegovine sa srebrnim vijencem". Da bi apsurd bio potpun, na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma parlamenta BiH, kao 4. točka dnevnog reda bio je Prijedlog o dopunama ovog zakona kojem se dodaju još dvije točke, ali i uvodi još jedan orden (srebrnog grba BiH sa mačevima), namijenjen za vojna lica "za pokazanu izuzetnu hrabrost i požrtvovanje u pružanju pomoći u prirodnim, tehničkim i drugim katastrofama".

"Nezavisne" su pokušale stupiti u kontakt sa većinom dosadašnjih članova Predsjedništva, no samo su dva odgovorila na pozive - Ivo Miro Jović i Haris Silajdžić. Na pitanje nije li neozbiljno i apsurdno to što kolektivni šef države nikada nikome nije dodijelio niti jedan orden, kako to, recimo, rade u Hrvatskoj ili Srbiji, Jović je podsjetio da u Predsjedništvu BiH uvijek mora postojati konsenzus, "pa tako i prema određenoj osobi".

"Mi u našem sazivu, doduše, nismo ni imali nekih izraženih prijedloga. Ali to svakako nije dobro, bilo bi dobro da se krene s tom praksom jer takvih ljudi ima i na domaćoj i na međunarodnoj sceni", rekao je Jović. Silajdžić nam je naglasio da ne daje nikakve izjave niti intervjue. "Nemam zaista komentara na to", rekao je kratko i zahvalio se na pozivu. Do aktualne trojke, Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića (koji je na putu za Istanbul), nisu uspjeli doći, a na pozive nisu odgovorili ni Željko Komšić i Nebojša Radmanović, članovi Predsjedništva u dva protekla mandata.

Kopirati
Drag cursor here to close