Izmjene izbornog zakona

Predsjedništvo BiH moglo bi potpuno izgubiti političku moć

Vijesti / Flash | 17. 08. 2016. u 08:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč činjenici da su mnoge druge izmjene Izbornog zakona BiH potrebnije i važnije, medijska priprema koja uvelike traje najavljuje kako bi se uskoro u proceduri mogao naći prijedlog kojim bi se predsjednicima stranaka zabranilo obnašanje dužnosti člana Predsjedništva BiH.

Pozivajući se na ''europsku praksu'', zagovornici ovakvog rješenja ističu kako bi predsjednici stranaka koji se kandidiraju za člana Predsjedništva BiH ili budu izabrani na tu dužnost trebali podnijeti ostavku na dužnost pa čak i na članstvo u stranci.

Izravnu potporu ovoj inicijativi, koja se bez jasnog inicijatora uglavnom provlači kroz pojedine medije, dali su predsjednici SDA i SDP-a Bakir Izetbegović i Nermin Nikšić, piše Večernji list.

Podsjetimo, nitko od članova Predsjedništva BiH izabranih na izborima u listopadu 2014. nije napustio predsjedničku funkciju u svojoj stranci. Bakir Izetbegović je predsjednik SDA, Dragan Čović HDZ-a, a Mladen Ivanić je do studenog prošle godine bio predsjednik PDP-a, a od tada je počasni predsjednik, ali bez kojeg se ne može odlučivati.

Da od napuštanja stranačkih funkcija dok im traje mandat članova kolektivnog šefa države nema ništa, nagovijestio je početkom mjeseca Bakir Izetbegović. Na pitanje kako gleda na inicijativu i prijedlog da se dužnosnicima BiH zabrani obnašanje stranačkih i državnih funkcija u isto vrijeme, on je odgovorio da će za 'jedno dvije godine reći ću što misli o tome.

Početkom 2015. godine, nepuna tri mjeseca nakon što su pobijedili na izborima, bilo je najava da bi se Izetbegović, Čović i Ivanić mogli dogovoriti i zajednički povući s predsjedničkih pozicija u svojim strankama kao vlastiti doprinos uvođenju nove prakse u političkom životu BiH.

Navodno, ostavke na stranačke funkcije i zamrzavanje članstva u strankama podnijeli bi i predsjednici i premijeri entiteta.

Kopirati
Drag cursor here to close