Novi plan

Predsjedništvo BiH će postavljati i smjenjivati generale

Vijesti / Flash | 14. 05. 2017. u 13:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine dostavilo je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine Prijedlog novog plana strukture generalskog kora u obrambenom sustavu BiH, potvrđeno je Feni u tom ministarstvu.

Kako iz Ministarstva navode, postupak donošenja tog akta, na temelju prijedloga dostavljenog bh. Predsjedništvu 16. prosinca 2016. godine, je u tijeku, a po donošenju plana, Ministarstvo obrane dostavit će prijedlog za postavljenja osoba u skladu s ovlaštenjima iz člana 15. Zakona o obrani BiH, kojim je propisano da ministar obrane BiH dostavlja prijedlog Predsjedništvu BiH za unapređenje i smjenu generala.

Nadalje, pojašnjavaju da je članom 12. Zakona o obrani BiH („Službeni glasnik BiH“, broj 88/05) definirana nadležnost Predsjedništva BiH da 'postavlja i smjenjuje generale u Oružanim snagama'.

''Na temelju člana V Ustava BiH i navedenog člana, Predsjedništvo BiH donosi Plan strukture generalskog kora u obrambenom sustavu BiH, kojim se definiraju generalske pozicije, formacijski čin i nacionalna pripadnost'', preciziraju iz Ministarstva obrane BiH u odgovoru na upit u vezi s rotacijom generalskog kora.

Trenutno je na snazi Plan koji je Predsjedništvo BiH donijelo 5. rujna 2012. godine, a koji je stupio na snagu 1. siječnja 2013. godine i nije ograničen vremenskim trajanjem.

Prema utvrđenoj proceduri, nakon postavljenja osoba na generalskim pozicijama od Predsjedništva BiH provodi se procedura njihovog potvrđivanja od Parlamentarne skupštine BiH, što je definirano članom 10. Zakona o obrani BiH.

Inače, Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH u svojoj strukturi imaju 13 generalskih pozicija.

Radi se o pozicijama - načelnika Zajedničkog stožera OSBiH i njegova dva zamjenika, zapovjednika Operativnog zapovjedništva OSBiH i njegova dva zamjenika, zapovjednika Zapovjedništva za potporu OSBiH i njegova dva zamjenika, tri zapovjednika pješadijskih postrojbi i poziciji generalni inspektor.

Generalski činovi u OSBiH su general postrojbe, generalmajor i generalpukovnik.

Kopirati
Drag cursor here to close