Presedan

Predsjednik Rumunije ne može podnijeti ostavku jer je suspendiran

Vijesti / Flash | 03. 08. 2012. u 21:26 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suspendirani predsjednik Rumunije Traian Basescu izjavio je danas da ne može podnijeti ostavku zato što je suspendirani predsjednik.

"Moram biti na funkciji da bih podnio ostavku. Ja sam suspendirani predsjednik. Ne mogu podnijeti ostavku kao suspendirani predsjednik", rekao je Basescu na konferenciji za novinare, dodajući da će od danas držati govore i putovati zemljom.

"Za mene vrijeme više nema cijenu. Za mene je irelevantno da kada Ustavi sud presuđuje ili kakvi su razlozi suda da nešto odgađa ili radi", kazao je on, dodajući da je u stalnom kontaktu s demokratskim kolegama u EU-u.

On je također rekao da za njega povratak u predsjedničku palaču više nije najvažnija stvar, javio je Ađerpres.

"Za mene povratak u predsjedničku palaču više nije najvažnija stvar. Zbog zdravlja Rumunije, zbog zdravlja demokratije u Rumuniji, od suštinske je važnosti da protekli referendum bude detaljno analiziran iz perspektive legitimiteta", izjavio je Basescu.

On je oštro kritizirao prijelaznog predsjednika Krina Antonescua, premijera Victora Pontu i ministra administracije i unutrašnjih poslova Joana Rusa i rekao da su oni krivi zbog toga što je Rumunija izgubila svaku nadu da uđe u šengensku zonu.

"Za mene povratak u predsjedničku palaču više nije prioritet i zato nisam zainteresiran čak ni za rokove Ustavnog suda. Za mene je sada najvažnije razbijanje mreža koje se bave namještanjem izbornih procesa i pozivanje na odgovornost onih koji su prvo organizirali referendum, a onda ne priznaju njegove rezultate", poručio je Basescu.

Ustavni sud Rumunije odgodio je za 12. rujan odluku o validnosti referenduma za opoziv predsjednika Basescua.

Odluku o odgađanju presude sud je donio zbog kontradiktornih podataka o izlaznosti birača, zbog čega nije jasno da li je ostvarena minimalna izlaznost ili ne.

Kako navode rumunski mediji, to znači da predsjednik ostaje suspendiran do daljnjeg, a njegovu dužnost obavljat će privremeno predsjednik Senata Krin Antonescu, prenio je Tanjug.

Rumuni su u prošlu nedjelju na referendumu odlučivali o smjeni predsjednika Basescua budući da mu je parlament početkom mjeseca izglasao nepovjerenje zbog toga što je navodno više puta prekršio ustav preuzimanjem dužnosti premijera i stalnim miješanjem u poslove vlade, nepoštovanjem parlamenta i drugih državnih institucija.

Ustavni sud je trebalo da preispita rezultate referenduma koji nije uspio zbog nedovoljnog odziva birača (manje od 50 posto), a preliminarni rezultati pokazuju da je 87,55 posto glasalo za njegov odlazak, a samo 11,12 posto dalo je podršku šefu države.

Kopirati
Drag cursor here to close