Kažnjeni

Predsjednik i član Neovisnog odbora u sukobu interesa

Vijesti / Flash | 08. 12. 2016. u 16:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kmisija za odlučivanje o sukobu interesa je kaznila predsjednika Neovisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) Žiku Krunića i člana Miroslava Škorića jer su prekršili državni Zakon o sukobu interesa.

Oni su tijekom rada u Odboru bili zaposleni i na drugim mjestima, što je zabranjeno ovim zakonom jer predstavlja nespojivost funkcija, piše CIN.

Krunić je direktor Rudnika i Termoelektrane „Ugljevik“ (RiTE), a Škorić član Nadzornog odbora Javnog poduzeća „Vodovod i kanalizacija“ iz Bijeljine.

Komisija je obojicu kaznila novčano: Krunića da sljedećih šest mjeseci vraća u proračun 30 posto, a Škorića 10 posto svoje mjesečne naknade u Neovisnom odboru jer su bili u sukobu interesa od ožujka 2014. godine. To znači da bi Krunić trebao platiti 856 KM, a Škorić 285 KM za višegodišnje kršenje Zakona tijekom kojeg su naplatili oko 36 tisuća KM, odnosno 29 tisuća KM naknade.

Krunić i Škorić imaju mogućnost da u roku od 30 dana otklone razloge nespojivosti funkcija, što znači da moraju dati otkaz na jednu od funkcija. Ako se to ne dogodi, Komisija za odlučivanje o sukobu interesa će pokrenuti postupak njihove smjene iz Neovisnog odbora.

''Komisija će predložiti razrješenje organu koji ih je imenovao za člana Nezavisnog odbora, odnosno predsjednika Neovisnog odbora'', rekao je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) predsjednik Komisije Jasmin Emrić.

Ovo je prva odluka Komisije nakon što joj je 2013. godine povjerena uloga utvrđivanja i kažnjavanja sukoba interesa.

Odluka je donesena nekoliko tjedana nakon što je CIN dokazao da je predsjednik Odbora Žiko Krunić obavljao dvije nespojive funkcije još od ožujka 2013. godine kada je postao direktor RiTE „Ugljevik“.

Te godine je Krunić imao primanja u RiTE-u, Neovisnom odboru i gradskoj Izbornoj komisiji u Bijeljini i ona su na kraju godine iznosila ukupno 64 tisuće KM.

Kao predsjednik Neovisnog odbora Krunić je u razdoblju od ožujka 2014. do studenog 2015. godine mjesečno primao prosječno 1.560 KM. U prosincu 2015. godine, izmjenom Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, ta naknada je smanjena na 475 KM.

Osim toga, novinari CIN-a su utvrdili da je Krunić tijekom rada u Odboru bio i član Saveza neovisnih socijaldemokrata, što je zabranjeno Zakonom o neovisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH. Osim njega, dokazano je da su članovi stranaka bile i njegove kolege iz Odbora Mato Jozić i Adisa Begić.

Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zastupnica Hanka Vajzović je predložila inicijativu kojom bi se ukinuo Neovisni odbor. Kao glavne razloge navela je: nedovoljnu učinkovitost, odsustvo neovisnosti u radu i prevelika novčana izdvajanja za rad.

''Uspostavljanje tzv. neovisnih tijela: Neovisnog odbora, Odbora za žalbe građana i Odbora za žalbe policijskih službenika (…) pokazao se kao krajnje neuspio eksperiment: skupi su, a neučinkoviti i pritom neefikasni jer (dokazivo) nisu ‘nezavisni’“, piše u prijedlogu zastupnice Hanke Vajzović.

CIN je objavio službene podatke o primanjima članova Neovisnog odbora koji pokazuju da su od početka rada Odbora u rujnu 2009. do listopada 2016. godine naknade za članove iznosile ukupno 859 tisuća KM.

Inicijativa zastupnice Vajzović nije dobila potrebnu podršku zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i nije usvojena.

Kopirati
Drag cursor here to close