Prisjećanje na žrtvu

Predsjednik Federacije BiH odao počast stradalim Hrvatima općine Travnik

Vijesti / Flash | 08. 06. 2016. u 15:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara nazočio je u srijedu obilježavanju 23. obljetnice stradanja Hrvata općine Travnik.

Polaganjem vijenaca i svetim misama kod spomen obilježja na "Bikošama" u naselju Maljine, kod spomen obilježja na "Ovnaku" u župi Brajkovići i kod spomen obilježja na groblju Prahulje odana je počast poginulim pripadnicima HVO-a i hrvatskim civilima s područja općine Travnik.

Danas, 8. lipnja, navršene su 23 godine od Agresije Armije BiH na hrvatske prostore općine Travnik jer su početkom ovoga mjeseca 1993. godine izvršeni napadi i počinjeni nezapamćeni zločini prilikom kojih je protjerano 19 600 Hrvata, priopćeno je iz Ureda predsjednika Federacije BiH.

Kako su istaknuli i svećenici prilikom svojih propovijedi, cilj obilježavanja stradanja je prisjetiti se veličine žrtve koju su Hrvati travničke općine podnijeli za svoju i slobodu svoga naroda, ali ne zbog mržnje nego zbog oprosta koji je nužan za povratak i suživot.

Prema podacima stradalničkih udruga, tijekom rata u Travniku poginulo je 427 branitelja i 124 hrvatska civila, od čega je u samo nekoliko dana mjeseca lipnja 1993. godine živote izgubilo 137 hrvatskih branitelja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close