Zakon o igrama na sreću

Predsjednici klubova opozicije smatraju da se sjednica ne vodi po Poslovniku

Vijesti / Flash | 30. 11. 2016. u 13:08 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici klubova SDP-a BiH, Demokratske fronte, BPS-Sefer Halilović, A-SDA i HDZ-a 1990 napustili su zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nakon što Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, čiji je predlagač zastupnik SDA Ramiz Meša, nije ostao na dnevnom redu nastavka ove 10. redovne sjednice.

"Ovo je nezabilježeno kršenje Poslovnika i derogiranje institucije Federalnog parlamenta od vladajuće većine. Iako smo trebali raspravljati o navedenom zakonu predsjedavajući Doma Edin Mušić je preskočio tu tačku prilikom čitanja dnevnog reda, gdje nije mogao skinuti Prijedlog zakona, jer je dostavljen 21. siječnja u parlamentarnu proceduru", kazao je novinarima predsjednik Kluba SDP-a Elvir Karajbić.

Predsjednik Kluba Demokratske fronte Dženan Đonlagić smatra nedopustivim današnje rukovođenje sjednicom Zastupničkog doma, jer ovlašteni predlagač Meša nije povukao svoj Prijedlog iz parlamentarne procedure nakon što nije prošao hitnost postupka.

U tom slučaju, praksa je u posljednjih šest godina bila, da predloženi zakon ostaje na dnevnom redu, ali u formi nacrta.

"Razmatrajući nacrt zakona, parlamentarna većina izglasala bi ga ili ne, te bi na taj način ispoštovali Poslovnik i sve procedure", rekao je Đonlagić.

Zastupnici Kluba BPS - Sefer Halilović napustili su sjednicu, istaknuo je predsjednik tog Kluba Jusuf Bubica, zbog činjenice da se važnost i značaj Zastupničkog doma praktično svela na dogovor izvan doma“.

"Nismo spremni da budemo formalni dizači ruku i da ozvaničavamo nešto što su prethodno neki moćnici dogovorili u svojim uredima", kazao je Bubica.

Zastupnik A-SDA Mirsad Točagić poručio je vladajućoj koaliciji da se "prekine cirkus" u vezi predloženih izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću.

"Jedna verzija zakona je usvojena, koja je dostavljena i Domu naroda. Na to je Vlada dostavila svoje amandmane", podsjetio je Topčagić.

Nakon što su zastupnici opozicije, osim zastupnika Naše stranke Dennisa Gratza, napustili sjednicu preostale tačke dnevnog reda nastavili su razmatrati zastupnici klubova SDA, HDZ-a BiH i SBB-a.

Mušić: Nije prekršen Poslovnik neuvrštavanjem u dnevni red "Mešinog prijedloga"


Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić novinarima je obrazložio zašto Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, čiji je predlagač zastupnik SDA Ramiz Meša, nije ostao na dnevnom redu nastavka 10. redovne sjednice.

Nakon takve odluke, podsjećamo, zastupnici klubova SDP-a, Demokratske fronte, BPS-Sefer Halilović, A-SDA i HDZ 1990 napustili su sjednicu smatrajući da je „grubo prekršen Poslovnik“ .

"Ako se iščita i analizira član 193. posljednji stav vidi se da je precizno definirano da predlagač zakona ako mu zakon u prethodnom postupku ne prođe po hitnoj proceduri da ga može ponovo kandidirati u formi nacrta Zastupćnikom domu", rekao je Mušić.

Zastupnički klubovi opozicije izjavili su da po "proceduri u posljednjih šest godina - određeni zakon koji ne prođe hitnost postupka ostaje na dnevnom redu u formi nacrta“.

"Dosadašnja praksa koja je malo odudarala od stavova koji su definirani u Poslovniku je bila nešto drugačija", ističe Mušić.

Skrenuo je pažnju da su već u Zastupničkom domu usvojene predložene izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, u kojima je po njegovom mišljenju najmanje deset puta više stvari precizirano u odnosu na predložene izmjene zastupnika Ramiza Meše.

"Njegov Prijedlog je samo jednim minornim dijelom dio onoga što je već usvojeno u ovom domu. Tako ne vidim potrebu zašto je inzistirao i zašto je do te mjere bio uporan. Međutim, njegovo pravo nije uskraćeno, jer po Poslovniku na pisarnicu Zastupničkog doma opet može kandidirati svoj Prijedlog", obrazložio je Mušić.

Također, objasnio je i zašto je na dnevnom redu sjednice ostao uvršten Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, iako zastupnici nisu prihvatili da se razmatra po skraćenoj proceduri.
Kaže da su "mnoge dileme i amandmani uloženi na ovaj prijedlog" ukazivali na ovakav ishod - da ostane na dnevnom redu kao nacrt.

"Naime, Dom naroda je u travnju ovaj zakon iz prijedloga vratio u nacrt, te mislim da će nakon javnih rasprava ovo biti jedan jedinstven zakon upućen u oba doma Parlamenta FBiH", poručio je novinarima Edin Mušić.

Kopirati
Drag cursor here to close