Ozbiljna država

Predsjedatelj jedno, ministar drugo: Tko će se dogovoriti kad se podnosi aplikacija?

Vijesti / Flash | 04. 01. 2016. u 14:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Iz Bruxellesa nam na neki način poručuju da sačekamo s podnošenjem aplikacije i da bi bilo bolje da to koordiniramo s Bruxellesom, kako bi brzo dobili pozitivan odgovor. Sigurno ćemo aplikaciju predati u sljedećih šest mjeseci i to je realan rok. Vjerojatno će adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) doći u prvi plan'', rekao je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

To je u suprotnosti s onim što je najavio predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je rekao da će se to dogoditi do kraja siječnja, ali i prošlomjesečnim tvrdnjama predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića koji je rekao da će to biti ''za mjesec ili dva''.

Šarović je na novogodišnjem prijemu za predstavnike medija predstavio strateške planove rada ministarstva za ovu godinu, te je rekao da BiH najvjerojatnije neće predati kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU u siječnju ove godine.

Na pitanje novinara hoće li BiH predati kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU, ministar Šarović je rekao kako nije siguran da će aplikacija biti baš predana u siječnju ove godine, ali da će BiH u sljedećih šest mjeseci sigurno predati kredibilnu aplikaciju za članstvo.

No, Čović je ranije rekao kako je uvjeren da će BiH do kraja prvog mjeseca 2016. godine, dakle, u narednih 30-tak dana, predati zahtjev za članstvo u EU što bi početkom 2017. značilo i kandidatski status.

''Uvjeren sam da ćemo do kraja prvog mjeseca 2016. godine, dakle, u sljedećih 30-tak dana, predati zahtjev za članstvo u EU. Vjerujem da danas imamo sve preduvjete da tako nešto možemo kazati iako su različita stajališta u Europi oko proširenja, itd… Međutim, BiH upravo želi to vrijeme iskoristiti za ovaj svoj put ka EU. To bi značilo predaju te aplikacije do kraja siječnja, a početkom 2017. kandidatski status'', istaknuo je Čović uoči Božića.

Kopirati
Drag cursor here to close