Tocilizumab i Remdesivir

KS: Skupe lijekove protiv covida staviti na bolničke liste

''S obzirom da je poznato da pojedini pacijenti lijek nabavljaju putem ljekarni i donose u bolnicu, te isti plaćaju oko 1.300 KM, na ovaj način ćemo omogućiti dostupnost svima. Lijek Remdesivir se koristi u liječenju virusnih infekcija''
Vijesti / Flash | 24. 03. 2021. u 17:12 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno su izglasali prijedlog da se lijekovi Tocilizumab i Remdesivir stave na bolničke liste za liječenje teških COVID bolesnika, a koje su građani do sada kupovali u slobodnoj prodaji po izuzetno visokim cijenama, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

''Obavezali smo Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) da ukoliko postoji potreba za ta dva lijeka koja su se pokazala dobri u liječenju teških COVID bolesnika, da osigurajau da se stave na bolničku listu'', kazala je Danijela Kristić, zamjenica predsjedatelja Skupštine KS-a.

U obrazloženju prijedloga zastupnice Kristić navodi se da se lijek Tocilizumab nalazi na Federalnoj listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, a koristi se kao dio protokola liječenja COVID-19 teških bolesnika kod takozvane ''citokinske oluje''.

''S obzirom da je poznato da pojedini pacijenti lijek nabavljaju putem ljekarni i donose u bolnicu, te isti plaćaju oko 1.300 KM, na ovaj način ćemo omogućiti dostupnost svima. Lijek Remdesivir se koristi u liječenju virusnih infekcija'', stoji u obrazloženju.

BIRN BiH je ranije pisao o potrebi da se ovaj lijek uvede na bolničke liste za liječenje COVID pacijenata, ali i problemu sa nedostatkom inicijative za dopune listi tijekom pandemije koronavirusa u BiH, zbog čega su mnogi građani prinuđeni plaćati svoje liječenje i po nekoliko stotina KM.

Iz ZZO KS-a nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH do objave teksta.

Dunja Grabovac je lijek Tocilizumab kupila nakon što je dobila poziv od liječnice iz bolnice, kada joj je rečeno da je taj lijek potreban za njenu majku. Uprkos njegovoj visokoj cijeni, ona je tada krenula u potragu.

''Liječnica me nazvala, predstavila se, kazala da je mami hitno potreban taj lijek i da ga nabavim i donesem u bolnicu. Nisam uopće bila uključena u dijalog, to je bio njen monolog, a ja sam samo dovedena pred svršen čin. Ja sam tada shvatila kratko i jasno, vojnički, da taj lijek treba mojoj mami za život'', rekla je Grabovac.

Iako je i sama pozitivna na koronavirus, ona je prije hospitalizacije majke bila prinuđena voziti je od Doma zdravlja do bolnica, kao i poslije otići u banku i u nabavku lijeka.

''Da me bilo koji policajac zaustavio, on je imao potpuno pravo po mjerama koje su donesene da mi napiše kaznu. To što sam se ja u tim trenucima borila da kupim mami lijek, da spasim život, njima to sigurno ne bi bilo relevantno'', kazala je ona.

Prema računu kojeg je objavila javno, lijek Tocilizumab košta 1.128,61 KM u ljekarnoj ''Belladonna'' u Istočnom Sarajevu. Kaže da je ispred bolnice upoznala još jednu osobu koja je također donijela isti lijek.

''Ja se sve vrijeme bojim da li će me ponovo nazvati i reći da mami treba još jedna doza tog lijeka, jer to bi onda zaista bio problem za mene, jer ja više nemam novca da ga kupim. Novci mi sigurno neće pasti s neba'', rekla je.

Liječnik Dragan Stevanović je ranije za BIRN BiH kazao da troškovi liječenja pacijenata oboljelih od koronavirusa trebaju spadati na teret države, a da se lijekovi poput Tocilizumaba trebaju naći na bolničkim listama. On je izjavio da će i sam pokrenuti inicijativu kroz ZZO KS-a u koji je postavljen kao član Upravnog odbora na dva mjeseca.

Ministarstvo zdravstva TK-a je odlukom iz prosinca 2020. godine uvrstilo lijek Tocilizumab na bolničku listu u Tuzlanskom kantonu, a za potrebe liječenja COVID pacijenata.

Kopirati
Drag cursor here to close