Europsko raskrižje BiH

Preda: Ignoriranje aplikacije za članstvo ohrabruje Dodika za referendum

Vijesti / Flash | 14. 01. 2016. u 20:14 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i nizozemski ministar vanjskih poslova Bert Koenders danas su razgovarali o prioritetima nizozemskog predsjedanja Vijećem Europske unije koji se tiču proširenja Europske unije (EU).

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda tijekom sastanka s ministrom Koendersom razgovarao je o predstojećem podnošenju aplikacije BiH za članstvo u EU.

Koenders je istovremeno istaknuo povratak BiH na reformski put, ali i "istrajnu slabost bh. institucija koju ilustruje planirani referendum u Republici Srpskoj".

Dan Preda je rekao da bi "ignoriranje aplikacije za članstvo samo ohrabrilo Dodika da požuri s ovim referendumom koji je prijetnja za proces EU integracija zemlje".

Koenders je u svom odgovoru izrazio spremnost nizozemskog predsjedanja da proslijedi aplikaciju BiH na diskusiju u Vijeću nakon što bude podnesena te da bude iskreni posrednik u procesu u kojem je uloga Vijeća da odluči da li su uslovi ispunjeni, nakon što se zatraži mišljenje Europske komisije.

''Kao izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH, prirodno je da smatram da je odgovor nizozemskog predsjedanja ohrabrujući. Nadam se da će također služiti kao poticaj vlastima da rade još kvalitetnije, da se ostvari značajna dosljednost u provođenju potrebnih reformi, koja će biti neophodna da bi EU razmotrila aplikaciju za članstvo'', izjavio je Dan Preda.

Istaknuo je da se "BiH zaista nalazi na raskrićju na svojem europskom putu" te da vlasti i javnost moraju vidjeti, ne samo prilike, već se upoznati i sa izazovima buduće aplikacije za članstvo.

Dodao je da je "potrebna hrabrost da se provede ova inicijativa, ali strogost i odgovornost će biti potrebni da bi bila uspješna".

Kopirati
Drag cursor here to close