Tko će?

Prebacivanje loptice oko tužbe Srbiji

Vijesti / Flash | 30. 01. 2017. u 11:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravni zastupnik Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) Sakib Softić izjavio je kako on ne kani samostalno pokrenuti postupak revizije presude iz 2007. po tužbi koju je BiH podnijela protiv nekadašnje SR Jugoslavije, odnosno Srbije kao njene sljednice za agresiju i genocid, ističući kako to mora biti odluka koju će donijeti relevantni predstavnici naroda.

"Niti jedna osoba ne smije imati ekskluzivno pravo odlučivati o ovom važnom pitanju. Razumno bi bilo da konačnu odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka donese jedna skupina sačinjena od istaknutih predstavnika bošnjačkog i drugih naroda iz političkog i javnog života. Ja im stojim na raspolaganju radi pojašnjenja kako stvari pravno stoje", kazao je Softić u izjavi za Dnevni avaz, prenijela je Hina.

Ovo je, podsjeća Hina, bilo Softićevo prvo očitovanje nakon što su mediji i neki političari pokrenuli pitanje moguće obnove postupka protiv Srbije s obzirom da potkraj veljače istječe desetogodišnji rok u kojemu je moguće pokrenuti reviziju ranije presude ICJ-a.

Taj je sud 2007. procijenio kako BiH nije ponudila dokaze koji bi nedvojbeno potvrdili da su vlasti u Beogradu izravno odgovorne za genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. Jedina odgovornost SR Jugoslavije, odnosno Srbije, koju je ICJ utvrdio bila je to što vlasti te zemlje nisu poduzele odgovarajuće mjere kako bi se privele pravdi osobe označene odgovornima za srebrenički genocid.

Mogućnost revizije oslobađajuće presude ostavljena je pod uvjetom da BiH ponudi nove relevantne dokaze.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ranije je kazao je to pravno pitanje o kojemu treba odlučiti upravo Softić te kako se na to neće politički utjecati.

Srpski dužnosnici odlučno su se usprotivili pokretanju postupka revizije presude, a srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić upozorio je kako bi to bila pljuska njegovoj državi na koju bi ona morala odgovoriti.

I hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako ne podupire reviziju presude jer drži da bi to pogoršalo odnose unutar BiH, ali i u cijeloj regiji.

Izetbegović je pak kazao kako mu takva stajališta nisu prihvatljiva ističući kako se "kosti ne mogu gurati pod tepih". Inzistirao je na konstataciji kako je riječ o odgovornosti režima Slobodana Miloševića za rat i stradanja.

S obzirom na to da Čović i predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić odlučno odbacuju mogućnost davanja formalne suglasnosti na otvaranje postupka revizije presude, teorijski je jedina mogućnost da se to učini preko Softića, koji je bio ovlašteni zastupnik BiH pred ICJ-em u postupku okončanom prije deset godina.

Izetbegović je kazao kako je u konačnici na ICJ-u da odluči vrijede li još uvijek Softićeve vjerodajnice koje su mu ranije izdane.

Sam Softić je u prvom komentaru o ovom delikatnom problemu kazao kako mu imponira Izetbegovićevo povjerenje, no nije u prilici preuzeti svu odgovornost za takav postupak jer iza toga moraju stajati osobe s legitimitetom u vlasti.

"Neka oni odluče. Ja stojim na raspolaganju kako stvari pravno stoje, a oni kako odluče", kazao je Softić.

Kopirati
Drag cursor here to close