Sa suđenja

Pravobraniteljstvo zaustavilo gradnju hotela Hilton

Vijesti / Flash | 20. 04. 2017. u 16:56 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Županijskom sudu u Sarajevu počelo je suđenje bivšem ministru obrazovanja Fahrudinu Oručeviću, bivšem dekanu Elektrotehničkog fakulteta Narcisu Behliloviću, vlasniku firme Lake Nedžadu Bubici i još četvorici optuženih zbog optužbe da su oštetili proračun Županije Sarajevo za gotovo pet milijuna maraka.

Prema optužnici Županijskog tužiteljstva, Oručević, Behlilović, Bubica, te Kenan Softić, Irfan Turković, Lamija Maglić-Stajić i Enes Begović su djelovali kao organizirana grupa i oštetili županijski proračun.

Behlilović je optužen da je bez raspisivanja tendera i uz pomoć profesora sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu Turkovića i uposlenika Općiine Novo Sarajevo, Begovića i Maglić-Stajić te vještaka Softića od 2011. do 2014. renovirao zgradu fakulteta iako je u planu bilo njeno rušenje.

Renoviranje zgrade, kako stoji u optužnici, uradila je firma Lake, koja je u vlasništvu Bubice, za atraktivno zemljište u centru Sarajeva kojim je fakultet raspolagao. Prema optužnici, Oručević je kao resorni ministar formirao Radnu grupu, kojom je sam presjedavao, a zamjenik mu bio Behlilović, a Turković član, iako je znao da ne postoji odluka nadležnog organa Vlade Županije Sarajevo za formiranje te Radne grupe.

Za dokazivanje optužnice, tužitelj Sead Kreštalica je kazao da će pozvati 19 svjedoka i dva vještaka. On je objasnio da je Elektrotehnički fakultet pokrenuo renoviranje zgrade bez pokretanja javne nabavke i vodio kao redovno održavanje. Kreštalica smatra da se radovi vrijedni dva milijuna ne mogu smatrati redovni održavanjem već cjelokupnim renoviranjem.

''Rađeno je tako jer za redovno održavanje nije potrebno tražiti suglasnost i odobrenje i nije potrebno platiti poreze“, rekao je Kreštalica.Prema njegovim riječima, firma Lake je kvalitetno renovirala zgradu Elektrotehničkog fakulteta kako bi se "postigla barem približna vrijednost dobijene nekretnine", na kojoj je Bubica planirao graditi hotel za poznati lanac Hilton.

Kreštalica je dodao da bi se sve možda i realiziralo i bio napravljen hotel Hilton da Pravobraniteljstv onije reagiralo. Optuženi Softić je kao vještak zemljište procijenio na 2,3 milijuna maraka dok Županijsko Tužiteljstvo smatra da ovo zemljište u "ekstra zoni" vrijedno najmanje sedam milijuna maraka. Prema tužitelju, jedan od vještaka će objasniti kako nije uobičajno da firma Lake renovira zgradu fakulteta bez naknade i na koji način je uprava fakulteta izabrala ovu firmu za renoviranje.

''Ovdje je oštećena i firma LAKE jer je ulagala u zgradu koja će se rušiti“, rekao je Kreštalica i dodao kako cijeli proces nije mogao proteći bez uposlenika Općine Novo Sarajevo – Begovića i Maglić-Stajić.

Tužitelj Kreštalica je dodao da će svjedoke ispitivati zbog čega je vještačenje vrijednosti zemljišta kojim fakultet raspolaže u centru Sarajeva naručila firma Lake, a ne fakultet i zašto je ovo zemljište procijenjeno na pet milijuna maraka manju vrijednost od stvarne.

Branitelj Bubice, Sanin Pešto zatražio je od Tužiteljstva da odustane od optužnice i rekao kako „sudsko vijeće ne smije biti dezavuirano tužiteljevim riječima“.

''Nije jasno da li tužitelj vodi parnični postupak ili postupa u svojstvu građevinskog inspektora ili vodi žalbeni postupak pred Uredom za razmatranje žalbi“, rekao je Pešto.Braniteljica Softića i Maglić-Stajić, Senka Nožica rekla je u uvodnoj riječi kako „ovdje ne postoji nikakva organizirana grupa i ovi ljudi nisu radili zajedno“. Branitelj Turkovića, Vlado Adamović je rekao da je „optužnica lišena formalne logike“.

''Šta je za tužitelja bio cilj ovih ljudi, da obogate Bubicu i odu u zatvor“, rekao je Adamović i dodao kako u optužnici nije navedeno koju je korist imao Turković. Adamović je kazao kako nitko od optuženih nije imao korist te kako firma Lake na kraju nije postala vlasnik obećanog zemljišta. On je dodao kako ova firma nije radila bez naknade jer je zgradu renovirala uz obećanu zamjenu za zemljište.

Sedmero optuženih su uhićeni u akciji Urban u studenom 2016. godine i terete se za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, te gradnju bez odobrenja. Suđenje se nastavlja 30. svibnja.

Kopirati
Drag cursor here to close