Izmjene zakona

Pravobraniteljstvo BiH će provoditi postupak za mirno rješenje spora koji se podnese protiv države

Vijesti / Flash | 18. 10. 2016. u 11:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je danas utvrdila usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH te podržala principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Predloženim izmjenama Zakona precizira se da Pravobranilaštvo BiH provodi postupak za mirno rješenje spora, koji može pokrenuti svaka osoba koje namjerava podnijeti tužbu protiv BiH, kao i u slučajevima u kojima BiH namjerava tužiti neku osobu s prebivalištem ili boravištem u našoj zemlji.

Ustavnopravna komisija utvrdila je usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH te podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona, kojim se pojednostavljuju i ubrzavaju procedure registracije nevladinih udruženja, čime se građanima olakšava pravo na udruživanje i njihovo aktivnije sudjelovanje u društvu.

Radi unapređenja sustava prevencije borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma u skladu s prijedlozima Moneyval tima BiH, dopunama ovog zakona se poboljšava transparentnost rada udruženja i fondacija.

Komisija je utvrdila usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH te podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Članovi ove komisije podržali su u drugom čitanju Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku u Sudu BiH, predlagača Vijeća ministara BiH.

Prije izjašnjavanja o samom tekstu zakona, usvojena su dva amandmana koje je predložila članica Komisije Borjana Krišto.

Predloženim zakonom se, između ostalog, za slučajeve za koje je nadležan Sud BiH uvodi obveza podnošenja zahtjeva za mirno rješavanje spora prije podnošenja tužbe.


Kopirati
Drag cursor here to close