Akcija SIPA-e

Poznata imena osam uhićenih zbog ratnih zločina kod Nevesinja

Uhićeni su Zdravko Kandić, nekadašnji zapovjednik Petog bataljona Nevesinjske brigade, Dragan Đurđić, nekadašnji zamjenik zapovjednika Petog bataljona Nevesinjske brigade te trenutni pripadnik Oružanih snaga BiH...
Vijesti / Flash | 16. 12. 2021. u 12:56 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su jutros osam osoba, među kojima je i jedan pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, zbog sumnje da su počinile ratni zločin protiv čovječnosti na području Zijemlja kod Nevesinja tijekom 1992. godine.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) saznaje od neslužbenog izvora iz Državnog tužiteljstva da su uhićeni Zdravko Kandić, nekadašnji zapovjednik Petog bataljona Nevesinjske brigade, Dragan Đurđić, nekadašnji zamjenik zapovjednika Petog bataljona Nevesinjske brigade te trenutni pripadnik Oružanih snaga BiH, bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) Dragan Ivanišević, Goran Došlo i Milan Trifković te bivši rezervni milicioneri Siniša i Mladen Kandić i Dragoslav Aćimović.

Državno tužiteljstvo Bosne i Hercegovine priopćilo je da se radi o osam bivših pripadnika VRS-a koji su osumnjičeni za zločine nad stanovništvom bošnjačke nacionalnosti s područja Nevesinja.

''Zločini se odnose na ubojstva oko 100 osoba bošnjačke nacionalnosti, na lokaciji u mjestu Zijemlje, među kojima više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i veći broj djece, među kojima i djeca starosti od 15 dana do dvije godine života'', priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U počinjenom zločinu, ubijene su gotovo cjelokupne obitelji Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve, priopćilo je Tužiteljstvo BiH.

Navedeno je da su posmrtni ostaci 49 osoba pronađeni, dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvijek traga.

U priopćenju SIPA-e je navedeno da su se uhićenja dogodila na području Nevesinja, Gacka, Trebinja, Banje Luke i Sarajeva.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predani postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljnjim aktivnostima.

Kopirati
Drag cursor here to close