Intercept

Poziv novinarima da istraže Snowdenovu arhivu

Vijesti / Flash | 17. 05. 2016. u 09:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velik broj tajnih dokumenata bivšeg službenika američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) Edwarda Snowdena postat će "otvorena knjiga" za novinare i organizacije koji su voljni da rade s novinarskom organizacijom koja drži arhivu.

Web "Intercept", kojeg je pokrenuo novinar Glenn Greenwald, uputio je poziv novinarima, i onima iz stranih medija, da rade s njima i u potpunosti istraže Snowdenovu arhivu, navodi AFP.

Intercept je, također, danas objavio desetak dokumenata NSA, među kojima i one koje se odnose na metode ispitivanja zatvorenika u Guantanamu.

Navodi se da je NSA imala "dužnosnika za vezu koji je bio odgovoran za održavanje svakodnevnog kontakta sa onima koji su ispitivali zatvorenike kako bi procijenio i iskoristio njihove informacije".

Greenwald je bio dio tima koji je prvi intervjuirao Snowdena 2013. godine, podsjeća AFP.

"Od početka smo imali stav da surađujemo sa stranim i drugim američkim medijima, a ne da cijeli materijal zadržimo za sebe", kazao je Greenwald .

Dodao je da je Intercept podijelio dokumente sa dvadesetak medija i novinarskih timova iz više zemalja, a naveo je i Washigton Postom, New York Times, ProPublico i Gurdian.

Kako je dogovoreno sa Snowdenom, novinari koji budu izvještavali o ovim dokumentima moraju pristati na određena pravila.

"Ima mnogo dokumenata koja su od javnog interesa i koja mogu i treba biti objavljeni. Postoje i dokumenti u arhivi za koja smatramo da ne trebaju biti objavljena, jer bi mogla nanijeti veliku štetu nevinim ljudima", objasnio je Greenwald.

Dodao je da je Intercept već počeo da francuskom Mondu i drugima daje dijelove arhive.

Kopirati
Drag cursor here to close