8. rujan

Poziv da se povorka ponosa uvrsti u značajne dane iz oblasti ljudskih prava u BiH

''Prva Bh. povorka ponosa pobjeda je tolerancije i demokracije u BiH, te pokazatelj kako naše institucije imaju kapacitete da adekvatno štite prava i interese svojih građana/ki.''
Vijesti / Flash | 08. 09. 2020. u 15:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajevski otvoreni centar, organizacija civilnog društva koja teži osnažiti lezbejke, gejeve, biseksualne, trans* i interspolne (LGBTI) osobe i žene kroz jačanje zajednice i građenje aktivističkog pokreta, uputio je dopis Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH u kojem tražimo uvrštavanje 8. rujna, datuma na koji je održana prva Bh. povorka ponosa u Program obilježavanja značajnih dana iz oblasti ljudskih prava u BiH.

''Naime, ovim programom već se obilježava 17. svibnja, Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, kao međunarodno utvrđen dan depatologizacije LGBTIQ osoba. Smatramo da bi LGBTI građanima_kama BiH bilo veoma ohrabrujuće i značajno da vide da država BiH prepoznaje povijesni značaj prve Bh. povorke ponosa, kako za LGBTIQ zajednicu, tako i za društvo u cjelini, te da nastavlja obilježavati ovaj dan pobjede ljudskih prava u BiH.

Prva Bh. povorka ponosa pobjeda je tolerancije i demokracije u BiH, te pokazatelj kako naše institucije imaju kapacitete da adekvatno štite prava i interese svojih građana/ki. Uvrštavanje 8. rujna u ovaj Program dodatno bi potvrdilo opredjeljenost institucija BiH inkluziji LGBTIQ osoba, te bi se na ovaj način u Program prvi put uvrstio datum kojim se direktno obilježava borba bh. LGBTIQ građana/ki za ravnopravnost'', poručeno je u priopćenju Sarajevskog otvorenog centra.

Kopirati
Drag cursor here to close