Radončić

Pozitivan odgovor iz Bruxellesa je povijesna činjenica

Vijesti / Flash | 20. 09. 2016. u 12:42 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Smirivanjem političkih tenzija u Federaciji, punom koncentracijom Vijeća ministara i entitetskih vlada, te potpuno stavljanje u prioritet reformske agende i hrabra odluka tadašnjeg predsjedavajućeg Čovića da preda aplikaciju, rezultirali su povijesnim otvaranjem vrata našoj državi za izgledan prijem u EU'', istaknuo je predsjednika SBB-a Fahrudin Radončić.

S optimizmom smatram, kaže dalje predsjednik SBB-a, da taj dug i naporan put, koji podrazumijeva veliki rad i odricanja, neće predugo trajati i današnja vijest je ohrabrenje za sve građane BiH i aktualnu vlast da još entuzijastičnije nastave svoj europski put, priopćeno je iz Press centra SBB-a.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak kazao je da je današnja odluka Vijeća za opće poslove Europske unije, kojom je prihvaćena bh. aplikacija za članstvo, veliko ohrabrenje i vraća optimizam u BiH. Za Crnatka, prihvaćanje aplikacije predstavlja potvrdu da je EU odlučna da nastavi s politikom proširenja, koja je jedna od najuspješnijih u posljednje vrijeme.

Međutim, dodao je, mnogi problemi s kojima se EU suočava upozoravaju da se ne smije gubiti vrijeme i da se mora pokazati da je BiH u stanju da u narednom razdoblju nastaviti još brže i snažnije.

On smatra da će na popunjavanju upitnika i na suradnji s Europskom komisijom tijekom izrade mišljenja o BiH, institucije na svim razinama morati pokazati čvrsto opredjeljenje i sposobnost da ispunjavaju obaveze na europskom putu, priopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

''BiH u sljedećem razdoblju treba najviše pažnje posvetiti zapošljavanju, ekonomskom razvoju i borbi protiv korupcije, a upravo usklađivanje sa europskim standardima i nastavak demokratizacije institucija tijekom procesa integracije u EU će dati veliki doprinos'', stav je šefa diplomacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close