Podmetanje

Požar u Ljubinju: Međed tvrdi da osobe iz Federacije pale Srpsku?

Vijesti / Flash | 18. 07. 2017. u 11:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Uprave Civilne zaštite Republike Srpske Mile Međed rekao je kako su za požar u Ljubinju krive osobe iz Federacije BiH.

''Požar velikih razmjera došao je iz Federacije BiH i poznato je kako su dvije osobe na tom području zapalile vatru'', rekao je Međed ističući kako se hitno moraju rješavati takve stvari.

''Informirat ću Vladu Republike Srpske i Ministarstvo unutarnjih poslova o ovom slučaju. Potrebno je da osobe koje izazivaju požare što hitnije budu kažnjene, što se do sada nije događalo'', rekao je Međed.

S obzirom da Hercegovina svake godine od požara pretrpi štete velikih razmjera, Međed kao jedno od rješenja vidi i stacioniranje helikoptera na ovim područjima, za što, kako je rekao, još nisu stečeni uvjeti, prenijela je BHRT.

Napomenuo je kako je Vlada Republike Srpske krajem prošle godine donijela odluku o formiranju posebnog sektora za zaštitu od požara.

''Od naših profesionalnih vatrogasaca formirat ćemo jedinicu koja bi u svakom trenutku bila spremna da dođe u pomoć u područja gdje je potreba, a jedan dio tehnike i opreme će biti smješten u bilećkoj vojarni kako bi mogli brzo reagirati'', rekao je Međed.

Inače, situacija na požarištima u Ljubinju je znatno bolja i stabilnija u odnosu na prethodne dane. Vatra gori samo na području Pustipusima, gdje je helikopter gasio vatru u prijepodnevnim satima, ali je zbog viske temperature obustavljeno nadlijetanje do večernjih sati.

Nakon što je danas obišao predio Pustipusi, gdje je najteža situacija, Međed je rekao da je prioritetno da se ovoj općini osiguraju osnovna sredstva za gašenje požara, naprtnjače i manja vozila koja bi mogla da djeluju na nepristupačnim terenima.

''Na prijedlog Vlade Republike Srpske danas sam u Ljubinju kako bi s predstavnicima lokalne vlasti i vatrogascima sagledao pravo stanje na terenu. Ne mogu shvatiti da je vatrogasna jedinica toliko neopremljena i da nemaju osnovno sredstvo za gašenje, naprtnjače'', rekao je Međed nakon sastanka s načelnikom općine Darkom Krunićem.

Inače, helikopter Oružanih snaga BiH (OSBiH) i danas je angažiran na gašenju požara na području općine Ljubinje i to na najugroženijim lokalitetima u okolini sela Pustipusi i Obzir, potvrđeno je Feni u Ministarstvu obrane BiH.

Na tom području angažirano je i 15 pripadnika OSBiH, koji pružaju pomoć pripadnicima lokalne civilne zaštite, vatrogasne jedinice i drugim sudionicima u gašenju požara.

Helikopter OSBiH upućen je na područje Ljubinja u ponedjeljak, a nakon podnošenja zahtjeva iz ove općine, te nakon provedenih procedura vezanih za angažman i upotrebu resursa OSBiH u slučajevima prirodnih i drugih nesreća.

Prema posljednjim informacijama, stanje na požarištima u Ljubinju znatno se popravilo čemu je u znatnoj mjeri doprinijelo angažiranje helikoptera i pripadnika OSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close