Širenje požara

Požar na Dinari širi se prema Hrvatskoj

Vijesti / Flash | 04. 08. 2017. u 08:47 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Požar na planini Dinari iznad naselja Čaprazlije i Donji Rujani na području općine Livno i dalje je aktivan, a požarišna linija, duga pet kilometara, širi se prema Republici Hrvatskoj, potvrđeno je Feni iz Operativnog centra Civilne zaštite HBŽ-a.

''Međutim, imamo saznanja da požarišna linija dolazi i s druge strane, odnosno s teritorija Hrvatske što se pretvara u jedan doista veliki požar'', kazali iz tog centra.

Trenutno gori 10 kilometara šume, a na dijelu požarišta koje se ne smatra minski zagađenim, djelatnici šumarija Livno i Bosansko Grahovo širenje požara pokušavaju presjeći s teškom mehanizacijom, kako bi odvojili opožarene površine i obranili visoke šume od vatrene stihije.

U HBŽ-a gori i na području između Bosanskog Grahova i Glamoča na planini Staretina gdje požarišna linija, duga preko 10 kilometara, ide prema visokoj šumi što pokušavaju spriječiti djelatnici šumarija.

Zbog izuzetno nepristupačnih, miniranih i minsko-sumnjivih terena požare na oba lokaliteta teško je gasiti kopnenim snagama tako da je hitno potrebna pomoć helikoptera i gašenje iz zraka.

Aktivan je i požar između Bosanskog Grahova i Drvara na platoa Resanovci gdje je do sada izgorjelo oko tri hektara bukove šume.

Iz Operativnog centra ističu kako su upitni rezultati gašenja jer, kako kažu, zapali se teren ispod.

''Mi ugasimo površinu, no gori ispod 10-ak centimetara zemlje i kada se napusti požarište, vatra se ponovno rasplamsa'', kazali su.

Aktivna požarišta na području Hercegbosanske županije (HBŽ) tijekom jučerašnjeg i prethodnih dana obišao je predsjednik Vlade i zapovjednik Stožera civilne zaštite Ivan Jozić, koji je u svakodnevnom kontaktu s upraviteljima šumarija u Livnu, Glamoču i Bosanskom Grahovu, priopćila je u petak Služba za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.

Tijekom obilaska požarišta Jozić je obišao i šumski požar na platou Resanovci između općina Bosansko Grahovo i Drvar te tom prigodom zahvalio pripadnicima Oružanih snaga BiH i djelatnicima ŠGD Hercegbosanske šume na angažmanu koji su dali kako bi se požarište što prije saniralo i stavilo pod kontrolu.

Kopirati
Drag cursor here to close