Opasnost za vozače

Povratkom ljeta u Počitelj vraćeni opasni kameni blokovi uz magistralu

Vijesti / Flash | 17. 05. 2016. u 10:27 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacionalni spomenik u Počitelju, koji se nalazi uz magistralnu cestu M-17 u čapljinskoj općini, već dugi niz godina ima poteškoća sa parkiranjem autobusa koji stvore ogromnu gužvu u ljetnoj sezoni kada u ovaj kameni biser dnevno pohrli po više stotina turista.

Vozači autobusa, najčešće strani, često nemarno i neoprezno, ulaze autobusima na sami početak stare jezgre, a osim toga nerijetko parkiraju autobuse uz proširenje uz magistralu, pa je dosta puta cesta u potpunosti nepregledna i dovodi u opasnost sudionike u prometu.

Opasnost za sudionike u prometu

Neki stanovnici Počitelja odlučili su već prošle godine tome stati u kraj. Name, početkom lipnja na proširenju uz magistralu, gdje se autobusi većinom parkiraju, osvanuli su veliki i teški kameni blokovi, koji su priječili parkiranje motornih vozila na ovom dijelu ceste sve do kraja listopada.

Ista situacija ponovila se i ove godine, samo petnaestak dana prije nego prošle sezone. Naime, sredinom svibnja na istom mjestu osvanuli su masovni blokovi koji priječe parking autobusima, a koji su bili uklonjeni prošle jeseni, da bi sada ponovno bili vraćeni.

Nitko ni ove godine nije htio govoriti o ovom problemu, a kako je prošle godine rečeno za Bljesak.info, od nadležnih institucija nije izdana dozvola za postavljanje ovih blokova, što je predviđeno Zakonom o cestama FBiH. Kameni blokovi tako predstavljaju veliku opasnost za sudionike u prometu, jer se nalaze svega pola metra od magistralne ceste M-17, jedne od najprometnijih u državi.

Jasne zakonske odredbe

Zakon o cestama FBiH kaže kako je zaštitni pojas uz javne ceste (zaštitni cestovni pojas) pojas na kojem važi poseban režim gradnje i uspostavlja se s ciljem zaštite javne ceste i sigurnosti prometa na njoj od štetnih utjecaja i različitih aktivnosti u prostoru pored javne ceste.

U postupku izdavanja odobrenje za građenje ili urbanističke suglasnosti za građenje objekata i instalacija na javnoj cesti ili unutar cestovnog i zaštitnog pojasa javne ceste organ nadležan za prostorno uređenje obavezan je zatražiti prethodnu suglasnost, odnosno odobrenje od upravitelja ceste.

Zanimljivo je kako je zakonskom odredbom definirano kako se zaštitni pojas mjeri od vanjskog ruba zemljišnog pojasa tako da je, kad je u pitanju magistralna cesta, u pravilu širok sa svake strane 20 metara.

Zakon također navodi kako je zabranjeno poduzimati bilo kakve radove ili radnje na javnoj cesti i cestovnom pojasu, ako bi ti radovi ili radnje mogli oštetiti javnu cestu, povećati troškove održavanja, odnosno ugrožavati ili ometati promet na njoj.

U navedenom Zakonu istaknuto je i kako se građevinski materijali i drugi predmeti ne mogu deponirati pored cesta na udaljenosti manjoj od pet metara računajući od cestovnog pojasa, kao ni na većoj udaljenosti, ako bi se time ometala potrebna preglednost ili se ugrožavala sigurnost prometa.

U svakom slučaju, Zakonske odredbe su u ovom slučaju prekršene više puta, a najveći problem je što je izravno ugrožena sigurnost tisuća ljudi koji svakodnevno prolaze ovom magistralnom cestom. Ostaje vidjeti hoće li nadležne institucije reagirati ove godine, s obzirom da su tijekom cijele prošle ljetne sezone svi zatvarali oči pred ovim problemom.

Kopirati
Drag cursor here to close