Posljednjih mjeseci

Povećan je broj ilegalnih migranata u BiH

Posljednjih mjeseci povećan je broj ilegalnih migranata ulaska u BiH, no nadležni tvrde da je situacija pod kontrolom.
Vijesti / Flash | 24. 09. 2023. u 21:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima Službe za poslove sa strancima, u Bosni i Hercegovini je od početka godine do kraja kolovoza identificirano i registrirano 20.440 migranta.

Karakteristično je da se migranti kraće zadržavaju - teritoriju BiH koriste kao tranzitno područje. Posljednjih mjeseci povećan je broj ilegalnih migranata ulaska u BiH, no nadležni tvrde da je situacija pod kontrolom.

''Kada govorimo o migracijama u BiH, točno je da je povećan broj ilegalnih ulazaka migranata u BiH. Bez obzira na to, migrantska situacija u BiH je stabilna i pod kontrolom. Nadležne institucije i političke agencije BiH konturirano poduzimaju aktivnosti kako bi se migrantska situacija u BiH držala pod kontrolom'', tvrdi Žarko Laketa, direktor Službe za poslove sa strancima.

Vidljivo povećanje

Posljednjih nekoliko tjedana vidljiv je povećan broj migranata, iako to nije onako kako je bilo 2019., 2020. i 2021. godine, kada je Unsko-sanski kanton nosio najveći teret ove krize. Građani ih, ipak, primjećuju.

''Tijekom nekoliko tjedana povećan je broj migranata vidimo u Bihaću, ne bih rekao u centru grada ali u ovim periferijama - ne znam od kud dolaze. Taj broj nije ni blizu onoj brojci koja je bila prisutna 2019. i 2020.''.

''Ja ih ne viđam. Nije to kao što je bilo 2019., kad ovdje nisi mogao izaći. Za sada ih nema. Hoće li doći - to je pitanje. Nešto se govori da bi moglo doći i najviše se bojim da će se to prenijeti ovdje u Bihać''.

''Ja ih, iskreno, viđam - ima ih. Dosta ih je otišlo - neki su prešli, neki nisu. Nije kao što je bilo - ono je baš bilo previše''.

Nema razloga za brigu

Iz Ministarstva unutarnjih poslova USK-a navode da je u posljednjih nekoliko tjedana veći priliv migranata zbog pojačane aktivnosti MUP-a i Granične policije u područjima granice s Republikom Hrvatskom, gdje migranti u ovom periodu prije zime najviše pokušavaju prijeći granicu. Također, navode da razloga za brigu i strah nema, da iz dana u dan prate razvoj situacije, te da su za svaki vid scenarija pripremljeni.

''Redovni dnevni priliv migranata bio je 70-80. Zadnja dva dana smo imali 400. Prosječan broj migranta u kampu Lipa iznosio je 300, ova zadnja dva dana 400, isključivo zbog pojačane aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova i granične službe, gdje smo zajedno pokupili migrante iz tog pograničnog područja. Što se tiče kampa Borići, prošle godine na dan je bilo više migranta, trend devetog mjeseca isto pokazuje isti trend kao prošle godine - idemo gore, prema vrhu, prema špici, migrantskih tokova, tako da se može očekivati da ćemo kamp Boriće napuniti kao što je bilo prošle godine – 500. I onda se taj trend zaustavi i dolazi do laganog pada'', objašnjava ministar unutarnjih poslova USK-a Božidar Živko (DF).

Pucnjevi

No, do prije samo nekoliko dana, nadaleko od Slunja, mjesta na samoj granici s BiH, čuli su se pucnjevi iz šume u momentu odvraćanja skupine migranta, koji su uznemirili hrvatske policajce. Niko nije povrijeđen, a ostala je enigma tko je pucao - migranti, krijumčari ili neko treći? Slučaj istražuju obje zemlje.

V.d. komesara USK-a Jusuf Mešić kazao je su u policija i dežurni tužitelj pregledali teren, ali nisu našli bilo kakve dokaze za počinjenje kaznenog  djela.

Hrvati nezadovoljni suradnjom 

Oštro na ovu situaciju reagirali su i iz Republike Hrvatske, gdje jasno pokazuju da suradnjom u susjedstvu nisu zadovoljni.

''Povećan broj pokušaja da se ilegalno uđe u Hrvatsku bi sigurno bio manji kada bi se i s druge strane granice postojala aktivnija djelatnost policije'', kazao je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Pritisak ne staje. Hrvatska granična policija provodi i pojačanu kontrolu na graničnim prijelazima. Najveću štetu snose građani koji često u kolonama čekaju po nekoliko sati. Zbog ilegalnih ulazaka ranije je zatvoren i prijelaz Hadžin potok - Bogovolja. Također, pri pokušajima ilegalnih prelazaka, migrantima pomažu i krijumčari kojih je sve više, a ove godine u Hrvatskoj ih je uhićeno više od 875.

Kopirati
Drag cursor here to close