sezona

Povećan broj zahtjeva za putovnice BiH

Vijesti / Flash | 15. 07. 2015. u 11:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U lipnju je građanima Bosne i Hercegovine izdano 62.515 putnih isprava (putovnica) što je za skoro dva puta više u odnosu na ožujak, a tri puta više nego u siječnju ove godine, pokazali su podaci Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH.To jasno pokazuje da je zanimanje građana BiH za pribavljanjem putne isprave povećano u sezoni godišnjih odmora.

Broj personaliziranih putnih isprava (tiskanih za nadležne organe) u 2015. godini za mjesec svibanj je 41.380, dok je u travanj tiskano 40.524 bh. putovnica. Prema podacima IDDEEA, u ožujku je tiskano 34.505 putovnica, veljači 30.506, a u siječnju ove godine najmanje - 21.594.

Kako nam je potvrdila Amila Opardija, glasnogovornica IDDEEA, nisu zabilježeni problemi u radu sustava. IDDEEA je inače nadležna za personalizaciju, transport dokumenata, mrežu za prijenos podataka i administrativnu evidenciju dok su za izdavanje osobnih dokumenata i nadležnost za organizaciju na lokacijama za izdavanje nadležni entitetska, odnosno županijska ministarstva unutarnjih poslova i Javni registar Brčko distrikta.

Inače, prema podacima IDDEEA, tijekom ove godine ističe ukupno 405.429 putnih isprava, od čega od polovice srpnja do kraja godine preostaje za zamjenu još njih 164.014.

Iz IDDEEA navode da se putovnica može izdati: u redovnoj proceduri - rok za izdavanje putovnica u redovnoj proceduri je do 30 dana, i u roku kraćem od propisanog - ukoliko je zahtjev za izdavanje putovnica u roku kraćem od propisanog podnesen kod nadležnih organa u BiH rok za izdavanje je 48 sati, odnosno 7 dana ako je zahtjev podnesen u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH u inostranstvu.

Cijena putovnica za koje se zahtjevi za izdavanje podnose kod nadležnih organa u BiH u redovnoj proceduri iznosi 50 KM (oko 25 eura), a u roku kraćem od propisanog 200 KM (oko 100 eura). Cijena putovnica za koje se zahtjevi za izdavanje podnose u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH u inozemstvu definirana je cjenikom o konzularnim uslugama u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

Za punoljetne državljane - rok važenja putovnica je 10 godina, djeci do tri godine starosti - rok važenja putovnica je 3 godine, a djeci u dobi od tri do 18 godina - rok važenja putovnica je 5 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close