Nakon ostavke Gruevskog

Potvrđena prijelazna vlada Makedonije - na čelu Emil Dimitiriev

Vijesti / Flash | 19. 01. 2016. u 08:00 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa 72 glasa “za”, devet suzdržanih i ni jedan protiv, Skupština Republike Makedonije, na sjednici na kojoj nisu nazočili zastupnici opozicije, izabrala novu prelaznu vladu, čiji je predsjednik Emil Dimitiriev, zastupnik vladajuće VMRO-DPMNE, koga je istoimena stranka predložila za ovu funkciju, javlja Agencija Anadolija.

Dimitriev je izabran nakon što je jučer poslijepodne makedonska Skupština prihvatila ostavku makedonskog premijera Nikole Gruevskog.

"Funkciju predsjednika prelazne vlade obavljat ću časno i odgovorno, a izbori će biti fer i demokratski” , rekao je u svom obraćanju na sjednici Skupštine novoimenovani predsjednik prelazne vlade Emil Dimitriev ističući da je obaveza ove vlade da organizira fer i demokratske izbore.

Dimitriev se u svom govoru obratio i opoziciji koja je odlučila da ne nazoči na sjednici, tražeći da se ponaša konstruktivno i odgovnorno, pri tome uvjeravajući da će prelazna vlada organizirati fer i demokratske izbore.

Prelazna Vlada Dimitrieva je u istom sastavu. Nejasan je status dva ministra iz opozicijskog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), Olivera Spasovskog i Frosine Remenski, koji nisu došli na izboru prelazne vlade i nisu položili zakletvu.

Skupština Republike Makedonije je prethodno, izglasovala svoje samoraspuštanje, a odluka će stupiti na snagu 24. veljače, 60 dana prije održavanja prijevremenih parlamentarnh izbora.

Kako je odlučila parlamentarna većina, koja je u obrazloženju navela da je ovakva odluka u suglasnosti sa političkim dogovorom od srpnja prošle godine uz posredovanje povjerenika EU za proširenje Johanesa Hahna.

Kopirati
Drag cursor here to close