Protiv Nike Brnjića

Potvrđena optužnica zbog ratnog zločina u Brčkom 1992.

Optuženi se tereti da je u rujnu 1992. godine tijekom vojne akcije, kao zapovjednik satnije u 108. brigadi HVO-a za Bosansku posavinu, propustio poduzeti radnje prema podređenom kako bi spriječio ubojstvo nad M. V. izvršeno u blizini željezničke stan
Vijesti / Flash | 31. 12. 2018. u 09:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Nike Brnjića (54) zbog osnovane sumnje da je 1992. godine u Bukviku kod Brčkog propustio spriječiti ubojstvo civila srpske nacionalnosti i pokrenuti disciplinski ili kazneni postupak protiv počinitelja. 

Optuženi se tereti da je u rujnu 1992. godine tijekom vojne akcije, kao zapovjednik satnije u 108. brigadi HVO-a za Bosansku posavinu, propustio poduzeti radnje prema podređenom kako bi spriječio ubojstvo nad M. V. izvršeno u blizini željezničke stanice Veliki bukvik. 

Pored toga, stavlja mu se na teret da, nakon što je promatrao ubojstvo iz neposredne udaljenosti, uz znanje i svijest da je njegov podređeni učinio kazneno djelo, propustio poduzeti mjere da počinitelj bude kažnjen, priopćeno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH. 

S tim u vezi, Brnjić je optužen da je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba počinio kazneno djelo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva" iz člana 142 Kaznenog zakona SFRJ. Postupajući u fazi prethodnog saslušanja Osnovni sud Brčko distrikta BiH potvrdio je ovu optužnicu potvrđujući tako osnovanu sumnju da je optuženi počinio kazneno djelo za koje se tereti, navode iz Tužiteljstva.


Kopirati
Drag cursor here to close