Posljedice

Potresi prouzorokovali štetu u Historijskom arhivu Sarajevo

Naglašava se da je stabilnost zapadnog krila zgrade vidno narušena, a vibracije su osjetne čak i pri prostom koračanju kroz oštećene prostorije.
Vijesti / Flash | 26. 11. 2019. u 16:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnji jaki potresi s epicentrima u Albaniji (03:54h) i Bosni i Hercegovini (10:20h) uzrokovali su manju materijalnu štetu i na depo-prostoru JU Historijski arhiv Sarajevo, u Čadordžinoj ulici.

"Osim oštećenja na zgradi depoa nastalih u ranijim periodima čiji su uzrok starost objekta, nakon tri jača potresa uočene su nove, veće pukotine u zidovima zapadnog krila objekta, ali i na drugim mjestima. Novonastale pukotine upućuju na smanjenu stabilnost objekta, te se s razlogom strahuje za sigurnost uposlenika, ali i opstanak vrijedne arhivske građe pohranjene u depou", navodi se u priopćenju Historijskog arhiva Sarajevo.

Naglašava se da je stabilnost zapadnog krila zgrade vidno narušena, a vibracije su osjetne čak i pri prostom koračanju kroz oštećene prostorije.

"I prije ovih oštećenja, stabilnost objekta je bila kompromitirana njegovom starošću. Sad, opravdano pretpostavljamo da objekt više neće moći izdržati težinu arhivske građe pohranjene u njemu, a u opasnosti su i djelatnici arhiva koji svakodnevno vrše istraživanja arhivske građe da bi svi subjekti koji se obrate našem arhivu, mogli ostvariti svoja prava za što im je arhivska građa i potrebna", ističe se.

U priopćenju za javnost podsjećaju da je 'u depou u Čadordžinoj ulici, u objektu bivšeg Vakufskog sirotišta izgrađenog 1911. godine, smješteno gotovo 85 posto arhivske građe koju čuva gradski Arhiv'.

"I ovakvi, neuvjetni smještajni kapaciteti, dupke su ispunjeni arhivskom građom. Novi prostori nisu osigurani te se naša ustanova nalazi u nezavidnom položaju. Zbog toga pozivamo nadležne da ulože dodatne napore na rješavanju problema zanemarivanih desetljećima, a s kojima se danas suočava JU Historijski arhiv Sarajevo", napominje se.

Kopirati
Drag cursor here to close