Opet trese

Potres u Crnoj Gori osjetili stanovnici Istočne Hercegovine

Vijesti / Flash | 17. 04. 2015. u 09:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanovnici područja istočne Hercegovine jutros su osjetili potres čiji je epicentar bio na području Crne Gore uz granicu s BiH.

Kako je za Fenu izjavio seizmolog u federalnom Seizmološkom zavodu usmir Gorušanin, epicentar potresa bio je tridesetak kilometara jugoistočno od Gacka, a bio je jačine 3,4 stupnja po Richteru.

Riječ je potresu koji je može izazvati samo manju materijalnu štetu u epicentralnom području.

Podsjetimo, protekli vikend BiH su u 24 sata pogodila tri potresa. Naime, u noći sa subote na nedjelju stanovnike Sarajeva probudio je potres jačine 4,1 stupnjeva po Richterovoj skali, koja inače mjeri količinu kinetičke energije emitirane u hipocentru, dok je jačina potresa iznosila 6 stupnjeva Mercallijeve skale, koja mjeri posljedice potresa na površini tla. Sutradan (u nedjelju) usljedila su još dva potresa nešto slabijeg intenziteta - na području Zenice, u podnožju planine Vlašić i na području Blatnice kod Teslića.

Stručnjaci tvrde kako ovi potresi nisu povezani i da se zna dogoditi da se u kratko vrijeme na više različitih lokacija dogode dva ili tri potresa.
Međutim, stručnjaci su unazad nekoliko godina upozoravali da je područje naše zemlje seizmološki izrazito nestabilno i da postoji mogućnost razornih potresa.

Kopirati
Drag cursor here to close