Žene u politici

Potrebno dodatno motivirati žene za bavljenje politikom

Vijesti / Flash | 20. 02. 2013. u 16:13 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Asocijacija žena Stranke demokratske akcije (SDA) danas će u Goraždu održati javnu tribinu o temi „Žena u politici“.

Predsjednica asocijacije žena SDA i delegatkinja u Domu naroda PSBiH Nermina Kapetanović kazala je Agenciji FENA da je vrlo važno pokušati značajnije afirmirati položaj žena u političkom društvu BiH, vodeći računa o činjenici da je na proteklim lokalnim izborima prošao vrlo mali broj žena u općinska vijeća, a da je sličan rezultat bio i na općim izborima.

- Pokušavamo dodatno motivirati žene za bavljenje politikom, naći kvalitetne kadrove, obrazovane žene koje imaju najprije kredibilno obrazovanje, uspješnu karijeru i volju za bavljenje politikom i da takve uspješne žene stavljamo na liste - kazala je Kapetanović.

Cilj nam je, dodala je, poticanje dodatne motivacije kod žena za bavljenje politikom jer se vrlo mali broj žena odluči baviti profesionalno politikom.

Po njenim riječima, ovo je jedna u nizu radionica, tribina i redovnih aktivnosti koje Asocijacija žena SDA organizira širom BiH.

Upitana šta misli o formiranju Kluba parlamentarki u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH te o eventualnoj mogućnosti uvezivanja žena parlamentarki na svim nivoima vlasti, Kapetanović je kazala da pozdravlja inicijativu koja je pokrenuta na nivou Federacije te čestita koordinatorici Kluba parlamentarki Hafezi Sabljaković, cijeneći i njen izuzetan entuzijazam prilikom formiranja te grupe.

- Zagovornica sam slične ideje i na državnom nivou, odnosno uvezivanje žena na svim nivoima Bosne i Hercegovine u smislu bavljenja politikom i stvaranja snažne ženske mreže unutar BiH - kazala je Kapetanović.

Po njenim riječima, cilj ne bi trebao biti samo rješavanje „ženskih pitanja“ nego brže, efikasnije i učinkovitije rješavanje sveukupne problematike unutar BiH, vodeći računa o činjenici da su žene manje sklone sukobima, konfliktima, da mnogo jednostavnije, lakše rješavaju pitanja unutar politike.

- Poražavajuća činjenica da je vrlo mal broj žena izabran na sve nivoe vlasti je nešto što obeshrabruje i moramo pronaći dodatne mehanizme da pokušamo da što više žena involviramo u politički život i da se uistinu iskristališu one koje su najbolje i da među njima prepoznamo i potencijalne liderice unutar BiH - kazala je Kapetanović.

U okviru svojih redovnih aktivnosti, Asocijacija žena SDA pokušava ojačati poziciju žene na društveno-političkoj sceni Bosne i Hercegovine. Održavanjem ove, te sličnih tribina, cilj je razviti svijest kod bosanskohercegovačke žene, afirmirati prava žena te osnažiti ulogu žene u političkom životu. Također, neophodno je osigurati ravnomjernu zastupljenost žena u svim segmentima društva.

Kopirati
Drag cursor here to close