Majka i maćeha

Potrebna revizija Daytonskog sporazuma

Vijesti / Flash | 12. 02. 2015. u 09:02

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brzina pregovora s Europskom unijom u najvećoj mjeri će ovisiti o iskrenosti i predanosti vlasti u BiH na ostvarivanju potrebnih preduvjeta, izjavila je u intervjuu za novi broj magazina "Dani" hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Navela je kako Europski parlament u kojem djeluju i hrvatski zastupnici, aktivno sudjeluje u procesu proširenja EU, izražavajući stajališta putem rezolucija na najnovija izvješća Europske komisije o napretku zemalja kandidatkinja i potencijalnih zemalja kandidatkinja.

''Parlament također rezolucijama o strategiji proširenja EU oblikuje smjer politike. Osobno želim da put Bosne i Hercegovine u euroatlantske integracije bude što uspješniji jer je to dobro za njezine građane budući da će se potrebne reforme pozitivno odraziti na jačanje stabilnosti demokratskih institucija, ali i stvaranje pretpostavki za gospodarski razvoj. Nemojte zaboraviti da će brzina pregovora u najvećoj mjeri ovisiti o iskrenosti i predanosti vlasti u BiH na ostvarivanju potrebnih preduvjeta. Ja ću vam na vašem europskom putu rado pomoći u okviru svojih ovlasti i mogućnosti'', kazala je Petir.

Osobno smatra da je nužna revizija Daytonskog sporazuma jer se pokazuje da je država BiH "jednima majka, a drugima maćeha".

''Za građane BiH najvažnije je da imaju uređenu i funkcionalnu državu koja je njihov servis, u kojoj su jednakopravni i gdje se poštuju njihova prava, što danas nije slučaj. Uz neučinkovitu međunarodnu zajednicu, niti hrvatska politika ne može se pohvaliti jasnom politikom prema BiH pa je stoga najava naše predsjednice konkretan pokazatelj da će se to ubuduće promijeniti, tim više što kao članica EU imamo odgovornost u definiranju politike EU prema BiH'', rekla je za "Dane" hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Kopirati
Drag cursor here to close