Trifković na Univerzitetu

Potreban institucionalni sustav koji ne ovisi o pojedincima

Akademik Miloš Trifković u predavanju se osvrnuo na važnost nauke, istraživačkog rada te na probleme s kojima se susreću istraživači.
Vijesti / Flash | 29. 01. 2019. u 14:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Potreban nam je širi institucionalni sustav i institucionalna osnova koja bi kao na traci proizvodila kvalitetne radove, a ne sustav koji ovisi o pojedincima'', rekao je predsjednik Akademije znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine, akademik Miloša Trifkovića na predavanju o temi "Stanje i perspektive nauke i naučno - istraživačkog rada u Bosni i Hercegovini" na Univerzitetu 'Džemal Bijedić' u Mostaru.

Trifković je naglasio da pitanje znanosti i znanstveno - istraživačkog rada treba stalno oživljavati kako bi obzirom na političke turbulencije dobilo pažnju koju zaslužuje. Dodao je kako kvalitetnih znanstvenih radova ima mnogo zahvaljujući napredovanju sveučilišta i znanstvenih institucija te to dokazuje objavljivanje članaka u bolje rangiranim časopisima.

"Problemi nastaju jer su to većinom individualni napori koji snalaženjem pojedinaca ostvaruju dobre rezultate", rekao je Trifković te dodao kako nije pitanje jesu li ti rezultati sami po sebi primjenjivi, nego oni ovise o mogućnosti da se objektivno primjene te o sposobnosti onih koji ih trebaju primijeniti u praksi.

Akademik Trifković je autor šest monografija, 13 udžbenika, koautor je u četiri stručne knjige, autor poglavlja u četiri knjige, autor 81 članka u časopisima te sudionik u 61 znanstveno - istraživačkom i stručnom istraživačkom projektu i u preko 130 stručnih konzultantskih projekata.

Kopirati
Drag cursor here to close