Europski put

Potpisan SPP: Ni jedna zemlja nije imala toliko drame

Vijesti / Flash | 18. 07. 2016. u 09:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark parafirali su danas u Sarajevu Protokol o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

''Mislim da je ovo dobar sporazum i za BiH i za EU. Više puta smo isticali da ćemo sa svoje strane nastaviti raditi na ublažavanju eventualnih posljedica koje bi mogli osjetiti poljoprivrednici. Pozdravio bih činjenicu da su svi politički akteri u BiH postigli suglasnost oko ovog pitanja'', rekao je Wigemark te napomenuo kako niti jedna zemalja nije imala ovoliko drame oko ovog pitanja kao BiH.

Dodao je kako je riječ je o izuzetno važnom koraku na europskom putu BiH jer je prije samo nekoliko tjedana sve je izgledalo blokirano.

''Mislim da je jako važno nastaviti s procesom reformi i postići sporazume s financijskim institucijama kako se ne bi došlo do daljnjeg zastoja'', rekao je Wigemark.

Otklonjena prepreka

Tinjak je nakon potpisivanja ocijenio kako je ovo izuzetno važan trenutak za našu zemlju.

''Iako je u početku izgledalo da je to jedno tehničko pitanje, tako je i trebalo biti, ispalo je na kraju da je to jako važan politički moment. I jeste politički moment za BiH da mi krenemo dalje u europske integracije, da to bude jedan novi moment, da dobijemo zamah na ovom europskom putu i korak po korak da idemo dalje u europske integracije'', kazao je Tinjak.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je kazao da ovo zaista jeste važan trenutak za BiH, ne samo zbog parafiranja adaptiranog SSP-a, koliko je to bitno radi deblokiranja napretka BiH ka članstvu u EU.

''Mislim da je ovo jedan možda od najvažnijih trenutaka, vrlo bitan. Mislim da će tjedni i mjeseci pred nama to i pokazati jer je otklonjena jedna od važnih, ako ne i ključnih prepreka, odnosno otvorenih pitanja, koji će nam omogućiti da dobijemo kandidatski status'', kazao je Šarović.

Sada, dodao je, očekujemo pozitivne signale iz Bruxellesa.

''Nama u BiH, zajedno s Europskom komisijom, ali i nadležnim institucijama iz SR Njemačke ostaje jedan važan, značajan dio posla da oni sektori u poljoprivredi u BiH koji će da trpe zbog određenih rješenja u ovom sporazumu, u sljedećim mjesecima kroz različite projekte, procjenu šteta sa Svjetskom bankom, pomognemo onim sektorima koji će biti najosjetljiviji kada je u pitanju dalja trgovina s EU'', naveo je ministar Šarović.

Protokolom se predviđaju tehničke prilagodbe trgovinskog dijela odredbi SSP-a vezano za izvoz iz BiH na tržište Europske unije i izvoz Europske unije u BiH, uzimajući u obzir pristupanje Hrvatske Europskoj uniji u srpnju 2013. godine, a da bi se izbjeglo narušavanje bilateralne trgovine.

Vidi se napredak

Sporazum se temelji na obostranim interesima dviju strana i uzima u obzir temeljne osjetljive kategorije proizvoda na bh. strani te je usporediv sa sličnim sporazumima s drugim zemljama zapadnog Balkana.

S danom njegove privremene primjene, Europska unija će automatski ponovo uvesti trgovinske povlastice za izvoz iz BiH na tržište Europske unije za određene poljoprivredne proizvode, kao što su voće i povrće.

Podsjećamo, ranije je slovenska eurozastupnica i članica delegacije za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Tanja Fajon u razgovoru za Faktor je istaknula kako je, otkako se EU okrenula socioekonomskom pristupu, očigledan određeni napredak u BiH.

''Bez učinkovitog Mehanizma koordinacije različitih razina vlasti jednostavno ne možemo govoriti o koordinaciji politika unutar BiH s onima u EU'', naglasila je Fajon i dodala kako je ista situacija i s prilagođavanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU-a, nakon ulaska Hrvatske u Uniju.

Što se tiče Mehanizma koordinacije, slovenska eurozastupnica je kazala kako joj se u lipnju činilo da su političari u BiH bili blizu postizanja dogovora, no od tad nikakav napredak po ovom pitanju nije postignut.

 

Kopirati
Drag cursor here to close