potpora EU

Potpisan Sporazum o suradnji između VMBiH i Vlade Crne Gore

Vijesti / Flash | 14. 02. 2017. u 12:12 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministar europskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović potpisali su danas u Podgorici Sporazum o suradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Na ovaj način Vijeće ministara BiH i Vlada Crne Gore na bilateralnoj osnovi intenziviraju politički dijalog i suradnju usmjerenu na integraciju u Europsku uniju (EU) u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Ovim sporazumom se jačaju dijalog i suradnja državnih tijela u oblasti europskih integracija te potiče jačanje ekonomske i suradnje u oblasti turizma, pravosuđa i unutrašnjih poslova. Zaključivanjem ovog sporazuma dvije države potvrđuju opredijeljenost za približavanje standardima EU i daljnjem razvoju odnosa sa Europskim unijom, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

BiH i Crna Gora imaju iste političke ciljeve i spremni smo pomoći

Na sastanku izaslanstava Bosne i Hercegovine i Crne Gore predvođenih predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem, izražen je zajednički interes za proširenje trgovinske i ekonomske suradnje. Također, istaknuta je potreba za zajedničkim infrastrukturnim projektima kojim bi se poboljšao promet roba i ljudi.

Predsjedavajući Zvizdić se sastao s predsjednikom Vlade Markovićem, dok su istovremeno održani sastanci resornih ministara, zamjenika predsjedavajućeg i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića s ministricom ekonomije Dragicom Sekulić, zamjenika predsjedavajućeg i ministra financija i trezora BiH Vjekoslava Bevande s ministrom financija Darkom Radunovićem.

Integracijski procesi

Predsjednik Vlade Crne Gore kazao je da je interes ove države da se ubrzaju integracijski procesi u regiji. Rekao je i to da je Crna Gora spremna pružiti svu pomoć BiH na europskom putu te izrazio očekivanja da će naša zemlja do kraja ove godine dobiti kandidatski status.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je kazao da zajednički infrastukturni projekti povezuju regiju u svim segmentima. Istaknuo je da obje zemlje imaju iste političke ciljeve, a to su euroatlantske integracije. Dodao je da ovakve posjete imaju i svoju ekonomsku dimenziju i pozvao gospodarstvenike Crne Gore da sudjeluju na Mostarskom sajmu, kao i na Sarajevo Biznis Forumu.

Kopirati
Drag cursor here to close