Erdogan u posjeti BiH

Potpisan niz sporazuma o suradnji između BiH i Turske

Vijesti / Flash | 20. 05. 2015. u 12:34 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sastanka visokih iaslanstava dvije zemlje predvođenih predsjedavajućim i čl?n?vim? Pr?ds??dništv? BiH Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem i predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, u zgradi Predsjedništva BiH potpisan je niz memoranduma, sporazuma i ugovora o suradnji između Bosne i Hercegovine i Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan nalazi se u jednodnevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini. Po dolasku u Sarajevo, turskog predsjednika su ispred zgrade Predsjedništva BiH uz najviše državne počasti dočekali Ivanić, Izetbegović i Čović, nakon čega je održan sastanak iza zatvorenih vrata, a potom i sastanak delegacija dvije zemlje.

Predstavnici BiH i Turske potpisali su Memorandum o razumijevanju između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske u oblasti diplomatske obuke, Memorandum o razumijevanju između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske u oblasti informatičke tehnologije.

Potpisan je i Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske u oblasti znanosti i tehnologije, kao i Sporazum o međunarodnom drumskom prijevozu putnika i robe.

Potpisan je i Ugovor između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o suradnji u oblasti veterinarstva.

U nastavku posjete Sarajevu, predsjednik Erdogan će održati sastanak s predstavnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, potom i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i pomoćnicima.

Gospodarstvenici koji su doputovali u Erdoganovoj pratnji tijekom posjete će s bh. dužnosnicima razgovarati na zajedničkom ručku nakon kojeg će biti upriličeno potpisivanje sporazuma o financiranju i početku implementacije kreditne linije koju je osigurala Vlada Turske, a koja će biti plasirana krajnjim korisnicima putem ZiraatBank BH d.d. Sarajevo.

U predvečernjim satima turski predsjednik će nazočiti svečanom otvorenju obnovljenog Isa-begovog hamama u Sarajevu, kao i restaurirane Careve džamije.
Tijekom današnje posjete BiH, turski predsjednik će obići i mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića te prošetati sarajevskom Baščaršijom.

Posjetu Sarajevu Erdogan će okončati nakon večere, koju će u njegovu čast organizirati Predsjedništvo BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close