nadležnost

Potpisan memorandum o razumijevanju: Učinkovitije procesuiranje ratnih zločina

Vijesti / Flash | 10. 06. 2015. u 16:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša i glavni tužitelj UN Mehanizma međunarodnih kaznenih sudova Hassan B. Jallow potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju između Odsjeka kaznene obrane (OKO) Ministarstva pravde BIH i UN Mehanizma međunarodnih kaznenih sudova.

Značaj tog memoranduma ogleda se u tome da UN Mehanizam međunarodnih kaznenih sudova nastavlja materijalnu, teritorijalnu, vremensku i personalnu nadležnost Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Ta institucija ubuduće će odgovarati na zahtjeve za pomoć domaćih vlasti u vezi s istragom, gonjenjem i suđenjem osoba odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava u zemljama bivše Jugoslavije.

''Imajući u vidu da Odsjek kaznene obrane Ministarstva pravde BiH pruža podršku braniteljima koji zastupaju osobe optužene za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriju bivše Jugoslavije pred Sudom BiH, današnje usuglašavanje od izuzetnog je značaja za garantiranje temeljnih ljudskih prava, odnosno prava na obranu'', priopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju nastavlja se uspješna suradnja koju su Ministarstvo pravde BiH i Odsjek kaznene obrane do sada imali s Međunarodnim sudom u Hagu.

Kopirati
Drag cursor here to close