Nisam separatist

Poštujte Dayton i sve će biti dobro

Vijesti / Flash | 07. 10. 2015. u 08:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Nisam separatist, samo pokušavam da se poštuje Dayton i neće biti potrebe za referendumom o statusu ako se bude poštovao referendum o Sudu i Tužiteljstvu BiH. To bi značilo da se uvažava Republika Srpska, Srbi i da možemo rješavati stvari", rekao je u intervjuu za beogradski Danas predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Rekao je kako tema najavljenog referenduma o pravosuđu u BiH nije pravo na samoopredjeljenje, iako je to elementarno pravo svakog naroda.

Referendum nije avantura

Dodao je kako još nije utvrđen točan datum održavanja referenduma o radu Suda i Tužiteljstva BiH i da se čeka odluka Ustavnog suda o tome je li povrijeđen vitalni interes Bošnjaka u Srpskoj zato što nisu zastupljeni u referendumskoj komisiji u kojoj, kako navodi Danas, nisu ni htjeli sudjelovati.

"Vjerujemo da će Ustavni sud odluku donijeti najkasnije za dva mjeseca i da će reći da nema nikakvog ugrožavanja, već da je riječ o demokratskom procesu. Jasno je da Bošnjaci pokušavaju iskoristiti svaku proceduralnu mogućnost i da zaustave održavanje referenduma, ali on će biti održan", poručio je Dodik.

Istaknuo je kako referendum nije avantura, ni podrška politici, već pravu, podsjećajući da je za dan održavanja referenduma utvrđena prva nedjelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu odluke o referendumu.

Komentirajući to što Bošnjaci imaju primjedbe i na referendumsko pitanje za koje tvrde da je previše sugestivno, Dodik kaže da još nije vidio referendum koji nema jasno postavljeno referendumsko pitanje.

Očekuje se veliko 'ne'

"Referendumsko pitanje će glasiti - 'Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametnute zakone od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske'. Naravno da očekujemo veliko 'ne', ali bit će vjerojatno i onih koji će odgovoriti 'da'", rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je naglasio da pravosuđe nije u kompetenciji zajedničkih institucija BiH i da to ne piše u Ustavu i dodao da je pravosuđe nametnuo visoki predstavnik u BiH služeći se političkom silom. Prema njegovim riječima, u Ustavu piše da prednost nad svim zakonima u BiH ima europska konvencija o ljudskim pravima.

"Ta konvencija ima prioritet po Ustavu BiH nad onim što se zovu zakoni, a drugo pitanje je da su i zakoni nametani", precizirao je Dodik.

Inzko se probudio iz dugogodišnjeg sna

Što se tiče prijetnji visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da će, u slučaju da Srpska ne odustane od referenduma, pribjeći bonnskim ovlastima, Dodik kaže da se Inzko probudio iz dugogodišnjeg sna i sada brani djelovanje svojih prethodnika te kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti uz pomoć Europe i Amerike.

Dodik se osvrnuo i na izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je referendum njegova "labudova pjesma u nastojanju da se ostvare neki ratni ciljevi".

Rekao je kako u njegovoj obitelji nije bilo ratnih lidera, a da je Izetbegovićevog oca smrt spriječila od suđenja za ratne zločine u Haagu, kao i da nije tajna da Bakir Izetbegović provodi politiku svog pokojnog oca Alije.

"Nije ovdje riječ o ratu, već o političkom pravu Republike Srpske na referendum. Mi se ne naoružavamo, nemamo ni vojsku, ni paravojne jedinice, dok u Federaciji ima svega, i ekstremista", rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close