Zaštita ne uzbuna

Postoji velik interes za zaštitu osoba koje prijavljuju korupciju

Vijesti / Flash | 25. 03. 2015. u 17:15 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Postoji velik interes za zaštitu osoba koje prijavljuju korupciju i provođenje zakona koji regulira ovu oblast'', rekao je direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Sead Lisak na današnjoj konferenciji u Sarajevu o Zakonu o zaštiti osoba koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH.

Lisak je izrazio zadovoljstvo zbog velikog odziva predstavnika institucija BiH na konferenciju pod nazivom "Zakon o zaštiti osoba koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH – iskustva, izazovi i naredni koraci", koja je jedan od velikih i vrlo važnih koraka u prevenciji i borbi protiv korupcije u BiH, priopćeno je iz Agencije.

Cilj konferencije koju je organizirala Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH jeste promovirati ovaj zakon, prezentirati dosadašnja iskustva i praksu, te unaprijediti postupanja nadležnih osoba i institucija u zaštiti prijavitelja korupcije u institucijama BiH.

Glavni upravni inspektor Ministarstva pravde BiH Emir Mehmedović prezentirao je zakon, naglasivši da je glavni cilj ovog akta da što više motivira zaposlene u institucijama da prijavljuju korupciju, javlja Srna.

"Cilj ovog zakona nije dobivanje statusa uzbunjivača, već zaštita osoba koje u institucijama BiH prijavljuju korupciju. Dakle, kada neka osoba dobije status uzbunjivača, ono je zaštićeno kada je riječ o konkretnom slučaju, a svaki naredni slučaj koji eventualno prijavi morat će biti razmatran. Na taj način bi se spriječile eventualne zloupotrebe ovog statusa", rekao je Mehmedović.

Sutkinja Suda BiH Vesna Trifunović govorila je o iskustvima, izazovima i narednim koracima kada je riječ o osobama koja prijavljuju korupciju.

Ona je naglasila i da je primarni zadatak za uspješno provođenje ovog zakona edukacija državnih službenika i zaposlenika, te je dodala da će u budućnosti biti neophodno tražiti izmjene i dopune navedenog zakona.

Za dodjelu statusa uzbunjivača i razmatranje svakog pojedinačnog slučaja zadužena je Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije kojoj je do sada podneseno sedam zahtjeva za dodjeljivanje statusa uzbunjivača, od čega je odobreno dva, a pet odbijeno.

Tijekom konferencije prezentiran je i Pravilnik o internom prijavljivanju korupcije i zaštiti osoba koje prijavi korupciju, a diskutirano je i o uočenim nedostacima i problemima u provođenju zakona.

Konferencija je organizirana uz financijsku podršku Vlade Velike Britanije u okviru projekta "Jačanje komunikacijskih kapaciteta Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije".

Kopirati
Drag cursor here to close