Wigermark za bljesak

Poštivanje žrtvama, ali važnije je misliti na ekonomiju

Vijesti / Flash | 23. 02. 2017. u 14:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jedino što možemo jeste apelirati na sve da ostanu mirni, da ne podižu tenzije bilo koje vrste i da se iskoriste sve zakonske procedure koje su na raspolaganju. Ne znam što će biti ishod današnjih događanja, ali mogu samo prenijeti stavove EU koja ima duboko poštovanje i uvažavanje žrtava ratnih zločina'', rekao je za Bljesak.info Lars-Gunnar Wigermark šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini zamoljen da komentira trenutnu situaciju vezanu za zahtjev za revizijom presude Srbiji u Haagu.

Rekao je kako će Europska unija nastaviti osiguravati značajnu podršku, uključujući i financijsku, za procesuiranje predmeta ratnih zločina, ali nije želio govoriti o ugroženosti mirovnog sporazuma u BiH.

''Ne bih htio komentirati Vaše pitanje je li ugrožen Daytonski mirovni sporazum zahtjevom za reviziju presude po tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde koga je pokrenuo član Bakir Izetbegović, jer ovo pitanje danas na sjednici Upravnog odbora PIC-a'', rekao je.

Što o tome misli slikovito je rekao kako su on i njegov nizozemski kolega umjesto te sjednice odabrali biti u Trebinju gdje se razgovaralo o stanju u poljoprivredi.

''Moj kolega veleposlanik Nizozemske Juriaan Kraak i ja, koji smo iz zemlje članice PIC-a, odlučili smo da je, možda, važnije da budemo danas u Trebinju i razgovaramo o razvoju poljoprivrede i ekonomije'', rekao je Wigermark za Bljesak.info.

Inače, izvanredna sjednica Vijeća za implementaciju mira u Sarajevu zakazana je na zahtjev veleposlanika Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petra Ivancova zbog novonastale situacije u vezi s podnošenjem zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije.

Istodobno, agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde Safet Softić predao je u Haagu zahtjev za reviziju te presude.

Podsjećamo, BiH je 1993. godine podnijela tužbu protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Haagu, najvišoj sudskoj instanci u sustavu Organizacije ujedinjenih nacija (OUN).

Presuda je donesena 26. veljače 2007. godine kojom je utvrđeno da je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim bh. općinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida, te utvrdivši samo propuste u njegovu sprečavanju i kažnjavanju.

Ostavljen je desetogodišnji rok za podnošenje eventualnog zahtjeva za reviziju presude iz 2007. godine ukoliko se pronađu novi dokazi koji u trenutku donošenja presude nisu mogli biti poznati.

Kopirati
Drag cursor here to close