Zakon o kleveti

Posljednji čavao: Svi koji kritiziraju vlast morat će šutjeti

Na ovaj način ćemo dobiti društvo koje ne smije javno izraziti svoje mišljenje o važnim temama…
Vijesti / Flash | 06. 03. 2023. u 12:27 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovo je posljednji čavao, komentar je urednika medija sa sjedištem u Republici Srpskoj na nacrt zakona kojim će se kriminalizirati kleveta u Republici Srpskoj. Veliki broj medija, ukoliko se usvoji ovaj zakon, neće moći objavljivati priče koje smo čitali o korupcijskim aferama.

Aleksandar Trifunović, urednik portala Buka, kaže da će, ukoliko se provede ova namjera, medije tužiti za svaki tekst koji im smeta

''S tim što je to sad krivica a ne parnica pa će i procesi koštati mene, ne njih. Vlada ako me tuži, brane se za moje pare'', rekao je Trifunović za Bljesak.info.

Od kud novac?

Navodi kako ih je dužnosnik SNSD-a Nikola Špirić tužio za klevetu jer su objavili tekst da je kupio stanu  Beču i da nema informacije otkud mu novac. Nakon što je portal u prvostupanjskoj i drugostupanjskoj odluci suda proglašen krivim, tek je Ustavni sud utvrdio da nije riječ o kleveti.

''Dakle, objavili smo točnu informaciju i proglašeni smo krivim'', kaže Trifunović i dodaje kako postoji mnoštvo tekstova koji ne bi mogli biti objavljeni da je na snazi spomenuti zakon.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara u Banja Luci i urednik portala Capital, kaže kako je uvjeren da će se ovaj zakon usvojiti te navodi kako, primjerice, po tome zakonu ne bi mogli biti objavljeni tekstovi koji su otkrivali korupcijske afere.

Kao primjer navodi tekst o tome kako su poduzeća koja su u vlasništvu najuže obitelji predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika bili korisnici poticaja Agencije za agrarna plaćanja RS.

Obiteljski život

Također, utuživa bi po izmjenama u zakonu koje kažu kako ''tko iznosi ili pronosi štogod iz osobnog ili obiteljskog života neke osobe što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, kaznit će se novčanom kaznom od 10.000 KM do 40.000 KM'' mogla biti i vijest da je glavni republički inspektor za hranu u Inspektoratu Republike Srpske Slobodan Cvijanović novi pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca te da je on brat muža članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović. Jednako bi se moglo dogoditi i s viješću o poslovanju njezina sina.

Sandra Gojković-Arbutina, glavna i odgovorna urednica Nezavisnih novina kaže kako je, između ostalog, cilj ovakvog rigoroznog zakona je i da se spriječi da novinari objavljuju informacije iz policije koje dobivaju od svojih izvora, jer je ono što novinarima iz policije, ali i tužiteljstva priopće je potpuno neupotrebljivo.

''Ako ove izmjene budu usvojene, nijedan medij više neće moći računati na svoje izvore ne samo u istragama, nego ni u bilo kojim drugim slučajevima jer će vas lako poslati na sud. Ako objavite da je, recimo, nedjelovanjem institucija, nekog ministra srozano i uništeno na primjer, obrazovanje, možete završiti na sudu zbog uvrede i povrede časti. Izmjene su tako široko postavljene da samo ono što je priopćeno iz institucija i što je njihova izjava nije u opasnosti da završi na sudu jer sve drugo netko može ocijeniti kao klevetu ili uvredu'', rekla je za Bljesak.info Gojković-Arbutina.

Tumačenje po volji

''Ne pretjerujem kad kažem da samo izjava ili ono suhoparno priopćenje nisu obuhvaćeni ovim izmjenama. Sve drugo što mediji rade podliježe tumačenju po volji onoga na koga se tekst ili prilog odnosi'', dodala je.

Urednik Centra za istraživačko novinarstvo BiH, Aladin Abdagić, kaže kako će donošenje ovakvog zakona zaštititi sve one umješane u korupciju.

''Ako u obzir uzmemo da je procesuiranje korupcije kroz pravosudni sustav u Bosni i Hercegovini na jako niskoj razini i da su novinari ti koji ustvari jedini koji redovno ukazuju na ove probleme u našem društvu, ovaj Zakon u velikoj mjeri omogućava zaštitu aktera koruptivnih aktivnosti'', kaže Abdagić.

Smatra kako, najblaže rečeno, usvajanje ovakvog zakona ugrožava slobodu govora i to ne samo u novinarskom radu nego kod svih pojedinaca i organizacija koji kritiziraju loše ponašanje vlasti i pojedinaca na vlasti.

Društvo koje se ne smije javno izraziti

''Dakle, posljedice su i veće. Zamislite situaciju u kojoj novinari razotkriju koruptivne afere, ne morate čak ni osuditi iste te novinare ili medije na velike novčane kazne kako je predviđeno ovim Zakonom a što bi definitivno ugrozilo njihov dalji rad, nego ćemo imati jako mali broj ljudi koji će se usuditi javno komentirati novo otkrivene slučajeve korupcije u strahu od ogromnih sankcija'', navodi urednik CIN-a za Bljesak.info.

Smatra kako ćemo, dugoročno gledano, na ovaj način dobiti društvo koje ne smije javno izraziti svoje mišljenje o važnim temama bez obzira jesu li te teme potkrepljene činjenicama i dokazima.

''S obzirom na aktualnu situaciju u našoj zemlji i pokazatelje koji godinama ukazuju da smo jedna od najkoruptivnijih zemalja, ovim zakonom dobit ćemo zaštitu moćnika a ušutjeti građane bez obzira čime se oni bavili'', kaže Abdagić.

Javnost će ostati i bez afera vezanih uz obitelji dužnosnika koje nisu rijetke.

''Ako je djelo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem tiska, radija, televizije ili putem društvenih mreža ili na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je ono postalo dostupno većem broju osoba, počinitelj će se kazniti novčanom kaznom od 20.000 KM do 100.000 KM'', navodi se u Nacrtu zakona o kojem će se glasovati 14. ožujka u Narodnoj skupštini RS.

Video pjevanja

Nacrt navodi i kako će se, ''ako je ono što se iznosi ili pronosi dovelo ili moglo dovesti do teških posljedica za oštećenog, počinitelj kazniti novčanom kaznom od 25.000 KM do 120.000 KM'', tako da je kažnjivo i ako se šteta ne nanese nego i ako se samo mogla nanijeti šteta.

Prema Nacrtu, mediji bi mogli biti kažnjeni ako objave video-zapis predsjednika RS-a kako pjeva jer kaže kako ''tko objavi ili prikaže spis, portret, fotografiju, video-zapis, film ili fonogram osobnog karaktera, bez pristanka osobe koje je spis sastavilo ili na koga se spis odnosi, odnosno bez pristanka osobe koja je prikazana na portretu, fotografiji, video-zapisu ili filmu ili čiji je glas snimljen na fonogramu ili bez pristanka druge osobe čiji se pristanak po zakonu traži, a takvo objavljivanje ili prikazivanje je imalo ili moglo imati štetne posljedice po osobni život te osobe, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine''.

Kopirati
Drag cursor here to close