Razmjena

Posljednji američki zarobljenik u Afganistanu razmijenjen za zatvorenike u Guantanamu

Vijesti / Flash | 01. 06. 2014. u 19:54 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednji američki ratni zarobljenik u Afganistanu predat je američkoj vojsci u subotu nakon što je dogovorena razmjena pet talibana koji su bili zatvoreni u Guanatanamu. Oslobođeni talibani su sletjeli u Katar.

Narednik Bowe Bergdahl ratni je zarobljenik skoro pet godina i već se godinama pregovara o njegovom oslobađanju, čemu su se afganistanski talibani prvobitno protivili, ali su nedavno promijenili stav i odlučili se na taj korak u zamjenu za zatvorenike u Guantanamu.

Bergdahl (28) predat je oko 18 sati po lokalnom vremenu u subotu. Američke snage, koje su sletjele helikopterom, kratko su se zadržale na tlu, kazali su dužnosnici koji nisu željeli precizirati točnu lokaciju preuzimanja narednika. Američki dužnosnici kažu da je Bergdahl mogao hodati i da je postao emotivan na svom putu prema slobodi, piše Reuters.

"Kada se konačno našao u helikopteru, na komadu papira je napisao "SF?", kazao je dužnosnik što se odnosi na skraćenicu special forces (specijalne snage). "Na to su mu kolege glasno odgovorile: "Da, tražili smo te dugo vremena". U tom trenutku, Bergdahl je postao emotivan", dodao je dužnosnik.

Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je oslobađanje Bergdahla kazavši da "nismo zaboravili Bowea i dok ga nije bilo". Bergdahl je na putu ka američkoj vojnoj bolnici u Njemačkoj. Očekuje se da će ga nakon liječenja u Njemačkoj prebaciti u vojnu medicinsku ustanovu u San Antoniju u američkoj saveznoj državi Teksas.

Američke snage su preuzele Bergdahla u nenasilnoj razmjeni s 18 pripadnika talibana na istoku Afganistana dodavši kako vjeruju da se nalazi u dobrom stanju. Prije nego što je krenuo za Njemačku, Bergdahl je dobio liječničku njegu u zračnoj bazi Bagram, glavnom američkoj bazi u Afganistanu.

Kopirati
Drag cursor here to close