Vlada FBiH

Posebna sredstva za 'Dječju nedjelju', pomoć županijama iz federalnih rezervi ...

Vijesti / Flash | 19. 04. 2012. u 23:15 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH usvojila je u četvrtak Nacrt strategije znanstveno - istraživačkog i istraživačko - razvojnog rada (ZI-IR) u FBiH za razdoblje 2012.-2022. godine, koju će uputiti Parlamentu FBiH na konačno usvajanje. Dokument, koji je pripremilo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti u suradnji sa eminentnim znanstvenim radnicima, odražava višegodišnja nastojanja akademske zajednice i poslovnog sektora da se znanosti u našem društvu posveti veća pažnja.

Predložena strategija temelji se na istraživanju svih ključnih faktora razvoja ZI-IR u jednom društvu i daje okvirno rješenje financiranja ovog rada, usklađeno s politikom Europske unije. Plan aktivnosti za realizaciju Strategije obuhvaća sva pitanja bitna za razvoj ZI-IR i implementaciju rješenja koja treba da promijene stanje u ovoj oblasti u srednjoročnom vremenskom okviru.

Javna rasprava o ponuđenom Nacrtu strategije, obavljena u akademskoj javnosti, poslovnom i nevladinom sektoru, rezultirala je korisnim sugestijama koje su doprinijele da finalni dokument Strategije inkorporira sve segmente bitne za ZI-IR razvoj. U svakoj sredini na sličnom stadiju razvoja kakav je u Federaciji BiH, prvo pitanje vezano za razvoj ZI-IR odnosi se na način njegovog financiranja. Time se određuje položaj znanosti u društvu, te načini na koje se upravlja znanosti i grade znanstveni potencijali na sveučilištima i istraživačko - razvojnim centrima, posebno u poduzećima i ZI-IR projektima.

Financiranjem se, također, definira suradnja u okviru europskog istraživačkog prostora, kao i suradnja znanosti i gospodarstva, što određuje prostor za implementaciju rezultata ZI-IR u poduzećima, gospodarstvu i društvu. Zbog toga fokus Strategije predstavlja formiranje radne grupe za implementaciju Strategije i uspostavljanje održivog načina financiranja ZI-IR.

Dugoročno, Federacija BiH bi trebala izdvajati u sistem istraživačko - razvojnih aktivnosti najmanje dva posto BDP-a. Garancije za to su donošenje i implementiranje Zakona o sistemu i politici razvoja znanstveno - istraživačke i istraživačko - razvojne djelatnosti na nivou Federacije BiH, te stabilni i dugoročni izvori financiranja, odnosno zakonski definirana stopa od prihodovne strane proračuna na svim nivoima.

Odlukom Vlade FBiH utvrđeno je da se tijekom listopada ove godine povodom 'Dječje nedjelje' na teritoriji Federacije izdvajaju posebna sredstva. Tako će se na svaku prodatu voznu kartu u željezničkom, brodskom, zračnom i autobusnom međunarodnom i međumjesnom prometu na njihovu ukupnu cijenu posebno plaćati po jedan posto za ove namjene.

Isti će se procenat naplaćivati za prodate ulaznice za kulturne i sportske manifestacije, te za video kasete i nosače zvuka. Na poštanske će se pošiljke u unutarnjem prometu posebno plaćati po 20 posto, sa izuzećem novina i časopisa.

Vlada je obavezala županijske vlade da joj redovno dostavljaju izvještaje o prikupljenim i utrošenim sredstvima po ovom osnovu. Prikupljena će se sredstva uplaćivati u proračun županija u roku od 15 dana po isteku listopada, dok će županije utvrditi način naplate ovih sredstava. Ona su namijenjena za podsticanje i organiziranje kulturno - obrazovnih, rekreativnih i drugih manifestacija posvećenih djeci u cilju unaprjeđenja razvoja brige o ovoj polupaciji na području Federacije BiH.

Vlada FBiH donijela je danas Odluku o davanju na korištenje roba iz federalnih rezervi vladama županija u FBiH koje su se ranije obratile Federalnoj direkciji robnih rezervi sa ovakvim zahtjevom. Njen cilj je pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva u Federaciji BiH koji se nalaze u stanju socijalnih potreba. Radi se o najosnovnijim artiklima prehrambene (brašno, ulje, šećer, sol i mesni narezak) i higijenske (deterdženti) prirode ukupne vrijednosti 390.608,95 KM.

Federalna direkcija robnih rezervi će raspodjelu vršiti preko Crvenog križa FBiH,odnosno organizacijske strukture Crvenog križa FBiH u županijama, gradovima i općinama, budući da ova humanitarna i dobrovoljna organizacija ima funkcionalnu i razvijenu mrežu profesionalaca i volontera na cijelom prostoru Federacije BiH. Federalna direkcija robnih rezervi će informirati vlade županija o količinama i načinu raspodjele pomenute robe, dok će županijske vlade snositi troškove transporta roba.

Vlada FBiH usvojila je danas Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućih i kapitalnih transfera utvrđenih Proračunom FBiH za 2012. godinu Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.

Prema općim kriterijima, raspodjela će se vršiti ravnomjerno na cijelom teritoriju FBiH uz uvažavanje minimalnih standarda i kvaliteta ponuđenih programa i projekata. Sredstva su namijenjena za zapošljavanje Roma u iznosu od 90 000 KM, za realizaciju aktivnosti predviđenih Uredbom o primjeni odgojnih preporuka prema maloljetnicima u FBiH u iznosu od 52 000 KM, za strategiju protiv maloljetničkog prijestupništva 73 000 KM, za organizacije civilnih invalida 630 000 KM, za implementaciju i uvođenje u prava neratnih invalida, u iznosu od 1.252.259 KM, za odvikavanje od ovisnosti 162 000 KM, za provedbu zakona zaštite od nasilja nad članovima obitelji u iznosu od 162 000 KM, neprofitnim organizacijama – 'Dječja nedjelja', u iznosu od 30 600 KM, za realizaciju Startegije za izjednačavanje mogućnosti za osobe sa invaliditetom u FBiH '2011.-2014.' 400 000 KM, te za rekonstrukciju ustanova za zbrinjavanje na nivou FBiH 2.500.000 KM.

Korisnici sredstava su obavezni da Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike dostavljaju mjesečne izvještaje o utrošku sredstava i to najkasnije do kraja narednog mjeseca za tekući mjesec. Korisnici sredstava su obavezni da dodijeljena sredstva koriste namjenski i da dostave izvještaj sa kompletnom dokumentacijom kojom se dokazuje namjenski utrošak sredstava najkasnije do 15.1. naredne godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close