Kordić - Grlić Radman

Poruka višim razinama: Ako ne znate kako, ugledajte se na Mostar

Ministar Grlić Radman i gradonačelnik Mostara Mario Kordić zaključili su kako je Mostar dobar primjer suživota za cijelu Bosnu i Hercegovinu.
Vijesti / Flash | 05. 01. 2022. u 19:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom kazao je kako ovaj grad može biti model kako prevladati razlike i da ti skladni odnosi mogu biti primjer i na državnoj razini.

''Mostar je doista model i primjer kako se mogu prevladati razlike, kako se može osigurati, uz uzajamno poštovanje, da su zastupljeni svi građani koji žive ovdje bez obzira na nacionalnost, ali naravno uz uvažavanje različitosti, te da i Hrvati i Bošnjaci i Srbi mogu pridonijeti perspektivi grada Mostara. Ovi skladni odnosi mogu biti primjer i na državnoj razini'', kazao je Grlić Radman.

Na kraju svoje dvodnevne posjete BiH ministar Grlić Radman susreo se i s gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem u Grdskoj vijećnici u Mostaru. Na sastanku je zaključeno kako je Mostar dobar primjer suživota za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

''Ako ne znate kako, ugledajte se na Mostar'', poručio je i gradonačelnik Kordić.

Grlić Radman dotaknuo se i izbornog zakona kazavši kako su 17. lipnja 2020. potpisana dva sporazuma političkih lidera Hrvata i Bošnjaka od kojih je samo jedan realiziran, a to su izbori u Mostaru, te naveo kako j e  potrebna promjena izbornog zakona koja bi stvorila pravičnu zastupljenost konstruktivnih naroda u kolektivnim tijelima prije svega u tročlanom predsjedništvu i domu naroda.

Foto: Bljesak.info / Goran Grlić Radman

''Hrvatski narod koji je najmalobrojniji je već početkom 2020. godine puzajućim reformama izgubio pravo biranja svoga predsjednika što je protivno duhu i slovu daytonskog i pariškog sporazuma. Nužne izmjene izbornog zakon uklonile bi sve one oblike diskriminacije i nejednakosti u izbornom procesu te bi se osigurala legitimna zastupljenost hrvatskog naroda u kolektivnim tijelima'', kazao je Grlić Radman.

Planovi i aktivnosti u razvoju Mostara bila je također jedna od tema razgovora današnjeg susreta ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske s gradonačelnikom Mostara.

Grlić Radman uzrazio je zadovoljstvo što su građani Mostara nakon 12 godina uspjeli ''nadići sve one razloge koji su bili rezultat svih onih traumatičnih ratnih godina i vidjeli budućnost i perspektivu grada te održali izbore i izabrali gradonačelnika i gradsku vlast''.

''Mostar je povijesni grad koji ima svoju kulturu i svoje bogatstvo u različitosti, drago mi je da danas mogu biti ovdje sa svojim suradnicima i razgovarati o problemima i planovima ovog grada'', kazao je.

Foto: Bljesak.info / Mario Kordić i Goran Grlić Radman

Zadovoljstvo ishodom sastanka iskazao je i mostarski gradonačelnik. Posebno je sretan što je akcenat bio na budućim investicijama Republike Hrvatske u Mostaru.

“Za Grad Mostar je od izuzetne važnosti posjeta ministra jedne evropske zemlje. Upoznali smo ga sa svime što se dešavalo za ovih devet mjeseci. Ispričao sam mu šta smo sve radili i šta se sve izdogađalo, a predočili smo i dalje planove uz zahvalnost Republici Hrvatskoj na podršci i realizaciji projekata koje smo ranije započeli. Mislim da ćemo na dobrobit svih građana nastaviti dalje raditi”, izjavio je Kordić.

 Nakon susreta s gradonačelnikom Mostara, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova održao je odvojene sastanke s biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim Petrom Palićem i provincijalom hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije i predstojnikom unije franjevačkih provincijala Europe fra Miljenkom Štekom.

Kopirati
Drag cursor here to close