Naš bol je vaš sram!

Poruka iz Mostara: Ovo je bunt svih žena Bosne i Hercegovine

Prosvjede pod sloganom “Naš bol je vaš sram!” potaknulo je nedavno ubojstvo žene u Bihaću.
Vijesti / Flash | 14. 10. 2022. u 15:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovo je bunt svih žena Bosne i Hercegovine'', poručila je Ivana Arapović ispred aktivistkinja grada Mostara tijekom današnjeg prosvjeda na Španjolskom trgu.

Cilj ovog prosvjeda koji se danas održava u više gradova Bosne i Hercegovine jeste da institucije shvate važnost promjene zakona i uvođenje femicida kao posebne kategorije zločina, kao i da nadležni shvate važnost prevencije nasilja.

Foto: Bljesak.info / Poruka iz Mostara: Ovo je bunt svih žena Bosne i Hercegovine

Prosvjede pod sloganom “Naš bol je vaš sram!” potaknulo je nedavno ubojstvo žene u Bihaću koju je ubio suprug.

''Femicid kao ubojstvo ne postoji, ta se djela tretiraju kao nasilje u obitelji. Maksimalan kazna je do 10 godina. Ovim zahtijevamo pravnu definiciju femicida i uvoženje u sve kaznene akte i podakte, usklađivanje zakona s istanbulskom konvencijom, prevenciju nasilja nad ženama, kao i zaštiti žena i djevojčica te teže kazne za počinitelje nasilja'', kazala je Arapović.

Foto: Bljesak.info / Poruka iz Mostara: Ovo je bunt svih žena Bosne i Hercegovine

Alma Kratina, zastupnica u Federalnom parlamentu kazala je kako nam ne treba izmjena i dopuna Kaznenog zakona nego novi Kazneni zakon kao i Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji koji je trenutno nacrtu, a koji bi trebao biti usklađen s istanbulskom konvencijom.

''Razgovaralo se o inicijativama da se s nevladinim organizacijama zajedno s ministarstvom pravosuđa krene u smjeru izmjene kaznenog zakona kako bismo imali pooštravanje kazni i kako bi se femicid konačno tretirao kroz kazneni zakon. Usvojen je nacrt ovog određenih izmjena, naravno da s tim nismo zadovoljni'', kazala je Kratina.

Foto: Bljesak.info / Poruka iz Mostara: Ovo je bunt svih žena Bosne i Hercegovine
 
Važna poruka koju je uputila Ivana Arapović je i ta "da nasilje nad ženama nije privatna stvar i da nikad nijedna žena i djevojčica nije kriva zato što je udarena, silovana ili ubijena te kako se ne želi pitati, hoće li ona biti iduća".

Žene diljem BiH prosvjedovale zbog nasilja kojem su izložene

Stotine žena prosvjedovale su u petak u gradovima diljem BiH tražeći učinkovitiju zaštitu protiv nasilja kojemu su često izložene u obiteljima i bračnim zajednicama.

Na poziv više nevladinih udruga i organizacija prosvjedni skupovi organizirani su u šesnaest većih gradova u BiH, a neposredni povod za to bilo je ubojstvo jedne žene u Bihaću, koju je prošlog vikenda na smrt pretukao njen partner.

Na sličan način, odnosno zbog brutalnog nasilja, od 2017. godine u BiH je ubijeno najmanje 60 žena, a prosvjednici su ocijenili kako je to dovoljan razlog da se u Kazneni zakon uvede posebna kvalifikacija femicida te da se ovakvi slučajevi drastično sankcioniraju, tim prije što je BiH potpisnica Istanbulske konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji.

"Sjetimo se ubijenih žena, odajmo im počast prijavljivanjem nasilja prije nego se dogodi ubojstvo", "Nisi sama i nisi kriva", "Stop femicidu, niti jedna više", samo su neke od poruka koje su prosvjednici nosili na transparentima tijekom prosvjeda.

"Neprihvatljivo je da naše društvo i dalje toliko patrijarhalno da dopušta ovakve nepravde. Imamo femicid ne samo u BiH, nego i u regiji i moramo učiniti nešto kako bismo imali pravednije kazne za nasilnike", kazala je novinarima u Sarajevu Aida Daguta, jedna od organizatorica prosvjeda, prenosi Hina.

Prosvjedna okupljanja prešla su u međuentitetske granice pa je, osim u gradovima poput Sarajeva, Mostara i Tuzle, takav skup organiziran i u Banjoj Luci, Prijedoru, Bijeljini i Brčkom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close